Kedvelj és ajánlj minket a facebookon is

Breaking News

10 prebiotikus étel, ami rendbe teszi a bélrendszert: nélkülük hiába szedsz probiotikumot

A nem megfelelő baktériumflóra is okozhat panaszokat: a prebiotikumok a probiotikumok táplálékaiként szolgálnak.
A probiotikus baktériumtörzsek segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában, de a fertőzések legyőzésében, az immunrendszer megerősítésében is. A hatásuk viszont a megfelelő prebiotikumokkal lesz csak kellően hosszú távú.

A prebiotikumok olyan cukormolekulákat tartalmazó élelmiszer-összetevők, melyek emészthetetlenek, így közvetlenül a vastagbélben található jótékony baktériumok szaporodását serkentik, gyakorlatilag táplálékul szolgálnak a probiotikumoknak, és segítik az ásványi anyagok felszívódását is. Ilyenek a poliszacharidok, az oldható rostok és a rezisztens keményítők.

A pro- és prebiotikumok étrend-kiegészítő formájában is szedhetők, de élelmiszerekből is pótolhatók. Kitűnő probiotikumforrás a joghurt, a savanyú káposzta vagy a kombucha, de a prebiotikumok is megtalálhatók az élelmiszerekben, kis tudatossággal tehát csakugyan sokat lehet javítani a bélrendszer egészségén.
A dió segíti a lactobacillusok növekedését, melyek kiszorítják a kórokozó baktériumokat, és egy kutatás szerint növeli a butirátot termelő baktériumok számát is, aminek rákmegelőző hatást tulajdonítanak. Rosttartalma serkenti a bélműködést, telítetlenzsírsav-tartalma csökkenti a gyulladást.
Az étcsokoládé antioxidáns és prebiotikus hatású polifenolokat tartalmaz, melyek segítik növelni a lactobacillusok és a bifidobaktériumok számát. A cukorbevitelre figyelni kell, a legjobb a legalább 70% kakaót tartalmazó csokoládé.
A hagymafélék kitűnő forrásai a prebiotikus hatású inulinnak. Ez segíti a butiráttermelő baktériumok szaporodását, emellett csökkenti az LDL-koleszterint és a trigliceridet a vérben, így védi a szívet. Kvercetintartalma a rák megelőzésében lehet hasznos.
A zab rezisztens keményítőt tartalmaz, mely lebonthatatlan az emésztőrendszerben, így a vastagbél baktériumait sértetlen formában táplálhatja. Fermentáció útján rövid láncú zsírsavak és a már említett butirát is keletkezik. Mi több, a zab a koleszterin- és vércukorszintet is csökkenti.
A csicsóka tökéletes inulinforrás, a friss zöldség legalább 8-13%-ot tartalmaz, amivel serkenti a buritát termelődését. További előnye, hogy tele van rosttal és vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal.
A hüvelyesek többsége, így a vörös lencse, a bab vagy a csicseriborsó is tartalmaz rezisztens keményítőt és oldható rostot egyaránt, amiért különösen hasznos a bélbaktériumok számára. Gazdagok fehérjében, vasban és B-vitaminokban is.
Az articsóka remek inulinforrás. Élelmi rosttartalmának köszönhetően növekednek a jótékony baktériumok. Glikémiás indexe alacsony, így nem emeli nagyon a vércukorszintet. Salátába, levesbe, zöldségtálba is tehető.
A fokhagyma jó inulinforrás, emellett antibakteriális hatású a kórokozó baktériumokra nézve. Igazi szuperétel, ami támogatja az idegrendszert, az anyagcserét, de gazdag C- és B6-vitaminban is.
Az alma prebiotikus hatású rostban, pektinben gazdag, mely ugyancsak segít fenntartani a bélbaktériumok diverzitását. Magas víz- és rosttartalma miatt egy nők körében végzett kutatás szerint 12 héten át napi három alma fogyasztása sokat lendített a fogyókúrán is.
A banán gazdag vitaminokban és káliumban, emellett emészthetetlen keményítőket, oldhatatlan rostokat tartalmaz, táplálja a bélbaktériumokat. A beleknek jobb lehet már teljesen érett, magasabb cukortartalmú gyümölcsöt választani.

Nincsenek megjegyzések