Azt hinné az ember, hogy a teljesítmény növelésére és az álmosság elűzésére szolgáló energiaitalok manapság jöttek divatba, pedig a történészek szerint ez egyáltalán nem így van. Már az ókorban is szívesen kortyolgattak erőt adó italokat.
A római katonák messze földön híresek voltak erejükről, aminek köszönhetően a birodalom csakhamar hatalmassá duzzadt. Mivel egy szomjas hadsereg nem elég a győzelemhez, a rómaiak körében hamar elterjedt egy ecetes alapú ital, a posca.

Posca, az ókori energiaital

A posca alapja a borecetes víz, amiről csakugyan úgy tartották, képes visszaadni az energiát. Az italnak ilyen módon nagyon fontos szerepe van az italtörténelemben. Bár Rómára vezetik vissza, Jonathan Roth, a San Jose-i Állami Egyetem történésze könyvében rávilágított, hogy a posca a görög epoxos - nagyon erős - szóból eredhet. A római katonák ellátmányában viszont valóban helye volt a gabonák, hús, sajt mellett.
Bár a rómaiak nagyrészt vizet fogyasztottak, Plutarkhosz írásai szerint, amikor Cato római hadvezér ereje kezdett fogyatkozni a második pun háborúban, ecetet és hozzá egy kis bort kért. A bor a hódításoknak köszönhetően nagy mennyiségben rendelkezésre állt a rómaiak számára.

Egészségügyi előnyei

A borecetes ital akkoriban sokkal biztonságosabbnak számított a víznél, a melegebb, meghódított területeken a kórokozók ugyanis hamar elszaporodtak a vízben, amit a savas és feltételezhetően enyhe alkoholtartalmú folyadék nem tett lehetővé. A szennyezett víz sokszor jobban pusztította a hadsereget, mint a csaták. De az sem volt ritka, hogy az ellenség mérgezte meg a kutakat, ezért óvakodni kellett az ismeretlen eredetű víztől. A posca emellett a skorbut megelőzésében is hasznos volt.

Posca-receptek

Az eredeti posca ízét csak találgatni tudja a mai kor embere, de néhány korabeli leírás arról tanúskodik, hogy víz, borecet, esetleg vörösbor is szerepelhetett benne, bár az arányok nem ismertek. Ízesíthették is az italt fűszerekkel, édesítőkkel. A bizánci görög orvosok feljegyzései szerint a hashajtóként használt posca magvakat, például köményt, zellermagot, ánizst, kakukkfüvet, sót is tartalmazott.
A római korért rajongó gasztrobloggerek szeretnek a poscával kísérletezni, így néhány recept összeállt már, bátran ki lehet próbálni őket. Fontos, hogy erre sose desztillált ecetet használj, hanem jó minőségű borecetet vagy almaecetet.
Édes posca 
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 250 milliliter víz
  • 1 evőkanál méz
A recept szerint a mézet meg kell olvasztani, majd hozzáadni a vízhez, és alaposan elkeverni. Végül jöhet hozzá az ecet. 
Pikáns posca
  • 375 milliliter vörösborecet
  • 125 milliliter méz
  • 1 evőkanál zúzott koriandermag
  • 1 liter víz
Forrald fel a vizet, majd tedd bele a mézet, az elegybe keverd bele az ecetet, majd a zúzott vagy őrölt koriandert. Fogyasztás előtt hűtsd és szűrd le! Ez a recept pikánsabb az előzőnél, de állítólag jól hidratál és erősít.

Ízesített vizek

Ha nem az ecetes poscával szeretnéd a szomjadat oltani, megteheted az energiát adó és hidratáló, házi, ízesített vizekkel is.