Gyakran hallani, hogy valaki egyes betegségekhez még túl fiatal, sajnos valójában nincs olyan nőgyógyászati betegség vagy állapot, amire azt lehetne mondani, hogy szigorúan korhoz köthető.
Dr. Hartman Gábor szülész-nőgyógyászt, a Duna Medical Center orvosigazgatója arról beszélt, hogy hány éves kortól és milyen rendszerességgel érdemes nőgyógyászati vizsgálatra menni.

Az első látogatás

A fiatal lányok életében egy fontos mérföldkő, amikor átesnek az első nőgyógyászati vizsgálaton. Többen hajlamosak halogatni ezt a lépést, pedig vannak olyan tünetek, mint a kismedencei fájdalom vagy a tartós alhasi fájdalom, amelyekkel azonnal szakemberhez kell fordulni.

A klasszikus nőgyógyászati megbetegedésekkel, például a húgyúti fertőzésekkel vagy a gombás megbetegedésekkel 18–55 éves kor között kell számolni, míg 55 év felett már a változókor tünetei jelentkeznek. Azonban amennyiben valaki fiatalabban válik szexuálisan aktívvá, nem szabad megvárni a tizennyolcadik életévet, egy évvel a szexuális élet megkezdése után már ajánlott felkeresni a nőgyógyászt. Természetesen addig is fontos, hogy gondoskodjunk a terhesség, valamint a szexuálisan terjedő betegségek elleni megfelelő védekezésről.

Ha nincs probléma, egy évenként javasolt a kontrollvizsgálat, panasz esetén azonban nem szabad heteket, hónapokat várni a vizsgálattal. Dr. Hartman Gábor elmondta, hogy egyes daganatos betegségek, például ciszták már tizenéves fiataloknál is jelentkezhetnek, ugyanakkor számos negyvenes hölgynél kísérnek végig sikeres terhességeket.

- Fontos, hogy minden eshetőségre gondoljunk, és így a beteg a lehető leggyorsabban megkapja a megfelelő kezelést és támogatást. Kiemelt jelentőségű, hogy a nők rendszeresen, minden évben járjanak szűrésre – tette hozzá.

Mikor kell azonnal időpontot foglalni?

Egy gombás fertőzés akár otthon is kezelhető különböző gyógyszertári készítményekkel, de ha a panaszok nem szűnnek, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ha arra gyanakszol, hogy a panaszaid hátterében szexuálisan terjedő betegség állhat, nem szabad otthoni praktikákkal kísérletezgetni, mert ezzel akár ronthatsz is az állapotodon.

A szexuális úton terjedő fertőzések tünetei igen változatosak, és vannak olyan betegségek is, amelyek nagyon sokáig nem okoznak tüneteket -ilyen például a chlamydia, ureaplasma és a mycoplasma. Előfordulnak olyan szexuális fertőzések is, amelyek nem a fertőzött félnél okoznak kellemetlen tüneteket, hanem a partnernél. Egyes nemi úton terjedő betegségek kezelése igen egyszerű, de gyakran van szükség komplex, hosszan tartó kezelésekre, illetve a felülfertőzést elkerülendő mindkét fél kezelésére.

A következő tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni:
rendellenes vérzés
 szexuális érintkezés után jelentkező vérzés
 kellemetlen szagú folyás
 ha szexuális úton terjedő betegségre gyanakszol

Érdemes észben tartani, hogy a nyári hónapokban többen fordulnak nőgyógyászhoz. Ilyenkor a hőség, a strandolás miatt megváltozik a hüvely pH-értéke, így könnyebben alakulnak ki fertőzések.

Menstruációs görcsök

A menstruáció a nők egy részénél egy határtalan szenvedéssel járó folyamat, amit viszont szerencsére gyógyszerekkel és házi görcsoldókkal enyhíthetsz. Extrém vérzés és fájdalom esetén azonban ne habozz, keresd fel nőgyógyászodat!