A vas létfontosságú nyomelem a szervezet számára: elengedhetetlen a sejtek oxigénellátásához és a vérképzéshez. Ha hiány merül fel belőle, az a hemoglobinszint csökkenéséhez és vérszegénységhez vezet, ami kellemetlen tünetekkel társulhat. 
A vas étrend-kiegészítő tabletta formájában és tudatos táplálkozással is pótolható, a felnőtt ember számára legalább napi 18 milligramm szükséges, terhesség alatt ez a szám csaknem duplájára nő. Túladagolása természetes forrásból ritka, tabletta formájában ez szélsőséges esetben emésztési zavarokat, gyengeséget, vérzékenységet okozhat.

Vashiány tünetei

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiánynak számít, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 1,6 milliárd vérszegény eset fele vashiány miatt lehet, és nagyobb részben a nőket érinti. Hátterében menstruáció, terhesség, felszívódási zavar, nagyobb vérveszteség, vegetarianizmus is állhat. 

Bár a legtöbbször fejfájással, szédüléssel, sápadtsággal, fáradékonysággal mutatkozik meg, jó ismerni a furcsább tüneteket is. Gyanú esetén egy rutin vérvizsgálattal megállapítható a vashiány és mértéke.

Pica: a furcsa kívánósság

A súlyos vashiány gyakori és meglehetősen furcsa tünete, ha az ember olyan dologért sóvárog, ami egyébként nem ehető. A picának nevezett rendellenesség főleg gyerekek körében gyakori, ilyenkor nem csak a kíváncsiság vezérli a kóstolgatást, szívesen harapdálják a piszkot, a papírt, de egész más dolgokat is.

A pica egyik formájaként ismert a papofágia, a jég megkívánása, rágcsálása, ami már a felnőttek körében sem olyan ritka. A szakértők azzal magyarázzák az ösztönös sóvárgást, hogy a jégevés növeli az éberséget, valamint megnyugtatja a hiánnyal járó duzzadt nyelvet.

Hideg végtagok

Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, a vashiányos vérszegénység egyik legszembetűnőbb jelének is számítanak az évszaktól függetlenül fagyos végtagok. Az alacsony hemoglobinszint miatt a testrészek nem jutnak elegendő oxigénhez, a vér keringetése a szívtől nagyobb munkát igényel, így gyakran társul ez a tünet légszomjjal, szívdobogásérzéssel, szédüléssel, fejfájással is.

Nyugtalan láb szindróma

A láb folyamatos, kényszeres mozgatása, azaz a nyugtalan láb szindróma - RLS - hátterében is állhat a vashiány. Az érintettek bizsergésről, égő, feszítő érzésről vagy hangyázásról is beszámoltak már, amit ugyancsak az alacsony vasszint okozhat. Egy kutatás szerint az RLS valószínűsége 24%-kal magasabb a vashiányosok körében.

Duzzadt nyelv

A vashiány szokatlan tünete a nyelv megduzzadása, begyulladása is, amit glossitisnek is neveznek. A nyelv érzékennyé, felülete simává válik, felduzzad, problémát okozhat a rágás, a nyelés és a beszéd is. Egy kutatásban a vashiányos résztvevők 27%-a érezte a nyelvi kellemetlenséget, az égő érzést, a szájszárazságot.

Törékeny körmök, cserepes ajkak

A köröm és az ajak is rengeteget elárul a test egészségéről. Ha a körmök gyengévé, törékennyé, esetleg kanálszerűvé válnak, míg a száj kiszárad, felülete repedezett lesz, vashiány állhat a háttérben. Az ajkaknál külön említésre méltó a cheilitisznek nevezett jelenség, ami a szájzugokban okoz repedéseket, gyulladást, égő érzést - ha ezt vashiány okozza, a tüneti kezelés nem elegendő.

(Képek: Getty Images Hungary.)