Mindannyian szeretnénk egészségesebben élni, és hosszabb időt tölteni szeretteink társaságában. Ha az örök élet titka még nem is létezik, az élettartamunkat jelentősen megnövelhetjük, ha odafigyelünk magunkra. Ismerd meg te is ezt a 6 egyszerű japán gyakorlatot, és építsd be a mindennapjaidba!
Katsuzo Nishi egy japán mérnök és aikido tanár, aki gyermekkorában nagyon gyenge volt, ezért az orvosok azt jósolták neki, hogy nem fogja megélni a 20 éves kort. A szülei természetesen ezt nem akarták annyiban hagyni, ezért egy buddhista kolostorba küldték, ahol 3 évet töltött el, és különféle meditációs technikákat sajátított el, nem is eredmény nélkül. Katsuzo Nishi folyamatosan kereste azokat a módszereket, amikkel javíthatja az egészségét. Ehhez mind keleti, mind európai orvosi könyveket olvasott, 1927-ben pedig ő maga is kiadott egy könyvet, amiben a saját módszereit írta le a test megerősítésére. A könyv mai napig ismert és alkalmazott technikáit fogom most bemutatni nektek.

1. Gerinc- és has gyakorlat

Gerincünk a helyes testtartásban játszik hatalmas szerepet, amire ha nem figyelünk eléggé, könnyen komoly problémák alakulhatnak ki. A most következő gyakorlaton felül nem csak a nappali órákban, de este is muszáj hatalmas figyelmet fordítani arra, hogy gerincünk rendesen meg tudjon pihenni. A Novetexnél olyan alvásszakértők dolgoznak, akik bármilyen kérdésedre tudnak válaszolni, és ide kattintva segítenek a számodra leginkább ideális matrac kiválasztásában is. Az online matracvásárlásnak köszönhetően pedig gyorsan és egyszerűen megrendelhetjük a terméket, hogy mielőbb élvezhessük a nyugodt és pihentető alvást! De lássuk a gyakorlatot!

- Ülj lótuszülésbe és ereszd le kissé a vállaidat. Mozgasd a vállaidat le-fel, közben figyelj a helyes testtartásra. Térj vissza a kiindulási helyzetbe, döntsd a fejed a bal, majd a jobb válladra.
- Tedd a tenyered a talpadra, majd emeld meg a fejed úgy, hogy az állad felfelé nézzen, ezután hajtsd le, hogy az állad a mellkasodat érje
- Emeld fel a karodat oldalra, tedd a padlóra és hajlítsd be a könyöködet. Érintsd össze a kezeidet az arcod előtt, majd a hátad mögött, miközben megérinted a mellkasodat az álladdal. Ezután vidd ki oldalra a kezeidet és a lapockáidat érintsd össze. Egyenesítsd ki a hátadat, vidd vissza a fejedet és tartsd ezt a pózt 7 másodpercig.
- Térj vissza kiinduló pozícióba és ismételd meg az első gyakorlatot. Miközben felfelé mozdítod a vállad, lélegezz be, amikor lefelé, lélegezz ki.
- Dőlj balra, majd jobbra és ezután pihenj 10 percig.
- A gyakorlatokat ismételd meg 10-szer. Minden gyakorlat után végezd el a következőt: nyújtsd ki a karjaidat előre, és nézz hátra mindkét vállad felett.

2. Tenyerek és talpak összeérintése

- Feküdj a padlóra egy hengerpárnával a nyakad alatt.
- A térdeidet hajlítsd be, a lábaid legyenek a padlón és érintsd össze a talpaidat 10-szer.
- Érintsd össze a két tenyeredet a gyomorszájad fölött, majd nyomd össze az ujjaidat. Engedd el, majd végezd el ugyanezt úgy, hogy az teljes tenyereidet nyomod össze.
- Ezután emeld fel a kezeidet a levegőbe, majd vissza a gyomorszájhoz.
- Tedd a kezeidet a nyakad alá, majd megint vissza a gyomorszájhoz.
- Ezután az összeérintett tenyereidet mozgasd a lábad irányába a mellkasodtól az ágyékodig oda-vissza 10-szer.
- Emeld vissza a kezeidet a gyomorszájadhoz, majd emeld őket fel, közben a lábad is kezd el előre és vissza mozgatni a  talajon úgy, hogy a talpaid össze legyenek érintve. Próbáld meg összehangolni a végtagok mozgását.
- Térj vissza kiindulási helyzetbe, majd pihenj lehunyt szemmel 10 percig.

3. Hajszálerek keringésének javítása

- Feküdj le egy kemény felületre, és tegyél egy kemény hengerpárnát a nyakad alá.
- Emeld a magasba a lábaidat és a karjaidat, kissé behajlítva őket a lehető leglazább állapotban.
- Kezd el rázni a végtagjaidat és végezd ezt a gyakorlatot 3 percig.

4. Csinálj úgy, mint egy aranyhal

- Feküdj hanyatt egy kemény felületen, mondjuk a padlón,  és nyújtsd ki a kezedet, a lábfejeid legyenek merőlegesek a padlóra.
- Nyújtsd a bal lábadat előre, a bal kezedet pedig felfelé, anélkül, hogy elmozdítanád a padlóról. Ezt végezd el a jobb oldalon is. Csináld a gyakorlatot 2 percig.
- Kulcsold össze a kezed és helyezd a tarkódra.
- Szorosan zárd össze a lábaidat, majd kezd el őket együtt elfordítani bal, majd jobb irányba olyan gyorsa, hogy a tested rezegjen, mintha egy halacska ficánkolna a fakával. Végezd ezt további 2 percig.

5. Kemény fejtámasz, puha párna helyett

A nyaki gerincferdülés a rövid élettartam egyik jele. Nap közben még csak-csak képesek vagyunk odafigyelni a testtartásunkra, éjjel viszont ez már nehezebb feladat. Fontos, hogy az éjszaka során a puha párnánk helyett egy keményebb, leginkább hengerszerű vagy kisebb párnát alkalmazzunk, amit a 3-as és 4-es nyaki csigolyák alá helyezünk. Ez elsőre nem biztos, hogy túl kényelmes lesz, de szépen lassan hozzá lehet szokni, főleg ha tényleg kipihentebben ébred az ember.

6. Egyenes, stabil hát

A gerinc rendellenes görbülete számos belső szervi probléma forrása lehet, ezért mondják annyit, hogy nagyon fontos a megfelelő testtartás. Erre viszont éjjel is gondot kell fordítani.