Az álmosság elűzése különösen fontos azok számára, akik éjszaka dolgoznak – például ügyeletes orvosok és nővérek, teherautó-sofőrök, pilóták.
A bostoni Gyermekkórház és a Helsinki Egyetem kutatói talán olyan felfedezést tettek, amely a jövőben a koffein mellett más módon is lehetővé teszi majd az ébren maradást.

A két kutatóintézet munkacsoportjai azután fogtak össze, hogy a finnek igazolták, hogy sokáig ébren tartott macskák agyában felszaporodik egy adenozin nevű vegyület, míg az amerikaiak igazolták, hogy a patkányok agyában a nitrogén-oxid (NO) serkenti az adenozin felszaporodását. A közös kutatómunka során patkányokon végzett kísérletek alapján kiderült, hogy a NO elsősorban az agy ún. bazális előagy nevű részén szaporodik fel. Ha az állatokat három óráig nem engedték aludni, a koncentráció 50-150 százalékkal haladta meg a normál értéket, ami természetesen az adenozin szintjét is növelte. Ha olyan anyagot fecskendeztek az állatok agyába, amely megakadályozta a NO képződést, az állatok álmossága elmúlt. Ha viszont NO-t juttattak a szóban forgó területre, az állatok mély álomba zuhantak.

Paul Rosenberg professzor, a bostoni csapat vezetője úgy véli, hogy kutatásaik legfontosabb eredménye a NO szerepének tisztázása, ami új, álmosság elleni vegyületek kifejlesztéséhez vezethet. A folyamat ellenkezője, a NO altatóként való alkalmazása nehezebb feladat, mert a szájon át bevett vegyület lebomlik, mire az agyba ér.

“Az alvás élettanának részletesebb megismerése teljesen új alapokra helyezheti az álmosság elleni és az altató hatású gyógyszerek fejlesztését” -mondta Rosenberg.

Forrás: Napidoktor.hu