A parlagi ligetszépe nagyon hatékony premenstruációs szindrómára, de a gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladás tüneteit is enyhíti.
A parlagi ligetszépéből nyert olaj esszenciális zsírsavakban gazdag, amelyek a sejtmembránok és a különböző hormonok és hormonszerű anyagok építőelemeit biztosítják. A szervezetnek szüksége van az esszenciális zsírsavak egészséges egyensúlyára, hiszen mind az omega-3, mind az omega-6 zsírsavak szerepet játszanak az agyműködésben, valamint a normális növekedésben és fejlődésben. A parlagi ligetszépe olaját gyulladásgátló szerként és az autoimmun betegségekkel kapcsolatos problémák kezelésére is használják.

A nők világszerte használják a parlagiligetszépe-olajat, hiszen esszenciális zsírsavtartalma csökkenti a PMS kellemetlen tüneteit. A premenstruációs szindróma tünetei közé tartozik a puffadás, a vízvisszatartás, a pattanások megjelenése, a fejfájás és ingerlékenység, amelyek az olaj használatát követően megszűnnek.

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) az egyik legösszetettebb és leggyakoribb endokrin rendellenesség a nők körében. A PCOS hatással van a termékenységre és komoly egészségügyi következményekkel jár, különösen akkor, ha nem kezelik. A PCOS tünetei közé tartozhat még a szabálytalan menstruációs ciklus, az elhízás, a pattanások, az erőteljes hajhullás, a kopaszodás, az erős menstruációs vérzés és a petefészekciszták. Az esszenciális zsírsavak fogyasztása egészséges környezetet teremet a fogantatáshoz, segítenek a fogyásban és a hormonháztartást is kiegyensúlyozzák. Az anyagcsere-funkcióra is jó hatással vannak.

Az ízületi gyulladás bármelyik végtagban előfordulhat, egyszerre több végtagot is érinthet. Ez egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer a saját sejtjeit, szöveteit támadja, mert nem ismeri fel azokat. Az ízületi gyulladás oka a genetikai, a környezeti és a hormonális tényezők kombinációja. Tanulmányok igazolják, hogy a parlagi ligetszépe olaja egy természetes megoldás lehet az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésére.

A csontritkulás legfőképpen a változókorba lépő hölgyeket érinti. A parlagi ligetszépe olaja, a halolaj, a vitaminok – K2, D3 – és ásványi anyagok – kalcium és magnézium – együttes alkalmazása csökkenti a csontvesztést és növeli az oszteoporózisban szenvedő idősebb emberek csontsűrűségét.