A szourszop (Annona muricata) az annonafélék családjába tartozik. A gyümölcs őshazája Dél-Amerikában van, de ma már szinte minden meleg égövi országban termesztik, például Indiában, Kubában, Afrikában, Mexikóban. 
A gyümölcs kicsit emlékeztet egy körtére, amely apró tüskéket növesztett. A gyümölcs húsa, fehér, selymes fényű és krémes, amelybe a nagy, barnaszínű magvak beágyazódnak. A szourszop íze – mint ahogyan a neve is mutatja – inkább savanyú, mint édes, viszont az illata nem kesernyés, hanem nagyon is aromás. A gyümölcsfa éppen hogy csak eléri a 3-4 méteres magasságot, de a gyümölcsök viszont olykor-olykor elérhetik a két kilogrammos súlyt is. A fa levelei bőrneműek, a gramofon tölcsérjére hasonlító virágai krémszínűek és kellemes illatot árasztanak magukból.

A gyümölcsöt elsősorban friss állapotában és nyersen érdemes fogyasztani, viszont őshazájában készítenek belelő egyéb ínyencségeket is, mint például süteményekhez krémeket vagy fagylaltokat, de az is előfordul, hogy turmixital, lekvár, zselé, szirup vagy bor formájában találkozunk vele. Indiában egy kitűnő üdítőitalt is készítenek ebből a gyümölcsből. A gyümölcs húsát tejjel, vízzel és cukorral keverik össze, majd így fogyasztják. Ázsiában az éretlen szourszupot zöldségként használják fel, de az sem ritka, hogy levesbe főzik. A magokat azonban minden esetben eltávolítják, ugyanis mérgező alkaloidokat tartalmaz, amely hányingert okoz.

A gyümölcs gyógyító célokat szolgál. Frissen préselt leve vizelethajtó és lázcsillapító hatásokkal rendelkezik. A fa leveleiből pedig tea is készülhet, amely csillapítja a lázat, de izzasztó és nyugtató hatásokkal is bír, illetve a bőr különféle sérüléseit képes meggyógyítani. A gyümölcsnek antimikróbás hatása is ismert, ugyanis eredményesen veszi fel a harcot a baktériumokkal és a gombákkal szemben. A gyümölcs mindezeken kívül enyhíti a stressz kellemetlen tüneteit, de egyéb idegrendszeri problémákat is képes orvosolni. A gyümölcsről azt is sikerült bebizonyítani, hogy antioxidáns hatással is bír.

Fokozza a szív- és érrendszer egészségét és csökkenti a magas vérnyomást. A gyümölcs jó hatással van az emésztésre és mérsékli a gyomorproblémákat. A szourszoppal kapcsolatban még ma is folynak a kutatások, ugyanis daganatellenes hatását vélték felfedezni, illetve a kutatások során bebizonyosodott, hogy a gyümölcsben olyan vegyületek vannak, amelyek a már meglévő daganatos sejteket képesek elpusztítani, mindezt úgy, hogy az egészséges sejteknek nem esik bántódása.