A mediterrán térségből származó majoránna nagy mennyiségben tartalmaz egészségmegőrző bioaktív anyagokat. A görög mitológia szerint Afrodité, a szerelem istennője nagy rajongója volt ennek a gyógynövénynek és előfordult, hogy szerelmi bájitalokat is készített belőle. Ha ilyet nem is tudunk belőle létrehozni, azért bátran kipróbálhatjuk a gyógynövény egészségügyi előnyeit.
A majoránna-illóolaj belélegzése például megnyugtatja az idegrendszert, pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszerünket a véráramlás javításával és a vérnyomás csökkentésével. Lehet használni még köhögésre, orrfolyásra, az epehólyag problémáira, emésztési zavarokra, depresszióra, szédülésre, migrénre és idegfájdalmakra is.

A majoránna segít az emésztés javításában. A gyógynövény íze munkára ösztönzi a nyálmirigyeket, ami azért is segíti az emésztést, merthogy ez a folyamat a szájban kezdődik. A majoránna ezen kívül elősegíti a belek perisztaltikus mozgását és ösztönzi az eliminációt. Napi egy-két csészényi majoránnatea segít enyhíteni az olyan emésztési panaszokat, mint puffadás, hasi görcsök, székrekedés vagy éppen hasmenés.

A majoránna segítséget nyújt a hormonális egyensúly megteremtésében és a menstruációs ciklus szabályozásában. Akár a PMS, akár a menopauza kellemetlen tüneteitől szenved, a majoránna a segítségére lehet, hiszen ez a gyógynövény enyhülést hozhat minden korosztály számára.

Egyes tanulmányok arra világítanak rá, hogy a cukorbeteg személyek étrendjében szerepelnie kellene ennek a gyógynövénynek, hiszen jó hatással van a vércukorszintre és javítja az inzulinérzékenységét. Használata előtt mindenképpen kérjen tanácsot kezelőorvosától, ha cukorbetegségben szenved és szeretné a gyógynövényt rendszeresen fogyasztani.

A magas vérnyomás nem tréfadolog, hiszen komoly betegségeket generálhat. Mivel a majoránna tele van antioxidáns vegyületekkel, ezért nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre és az egész testre. A gyógynövény egy hatékony értágító, amely hatása miatt megkönnyíti a vér áramlását és csökkenteni tudja a vérnyomást.

A gyógynövény segíthet csökkenteni a fájdalmat, ami lehet fejfájás vagy éppen az izomgörcsök miatt kialakult fájdalom. A gyógynövény hatására csökkenhet az izomfeszültség, de gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásai is ismeretesek.

Egy tanulmány szerint a majoránna a gyomorfekély esetén is hatásos. A vizsgálat megállapította, hogy a gyógynövény jelentősen csökkenteni tudja a gyomorfekély kialakulásának esélyét, illetve a bazális gyomorszekréciót és a savas termelést. Mindemellett a már kialakult fekély tüneteire is jó hatással van.