Tudnod kell, mielőtt fogyasztanád! A csipkebogyó igen gazdag C-vitaminban, ezért a legjobb immunerősítő, ajánlott megfázás, influenza esetén, de az...
A csipkebogyó igen gazdag C-vitaminban, ezért a legjobb immunerősítő, ajánlott megfázás, influenza esetén, de az őszi fáradtságot, erőtlenséget is sokkal könnyebben le tudjuk küzdeni a segítségével.

Ezenkívül magas a B-vitamin, A-vitamin, flavonoid és ásványi anyag tartalma is, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, gyulladásgátló hatása van, de gondoskodik a húgyutak egészségéről is - írja a Tudásfája.

A csipkebogyót az első fagyok után ajánlott szedni, október végén, amikor a gyümölcs sötét pirosra érik. Ne szedjük túlságosan forgalmas útmentén, inkább rétek, erdők szélén gyűjtsük be a csipkebogyót.

Mikor hazavittük, mossuk meg, távolítsuk el a szárát, és vágjuk ketté a friss bogyókat, majd szárítsuk meg.

Frissen is főzhetünk teát belőle

Dobjunk 5-10 csipkebogyót 300 ml vízbe, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni 15 percen keresztül. Ezután szűrjük le, és igyuk meg a főzetet. Naponta 1-2 csészével nyugodtan elfogyaszthatunk belőle, főleg, a téli időszakban.

Csipkebogyó szörpöt is könnyen készíthetünk

Hozzávalók:
2 liter víz
70 dkg friss csipkebogyó
80 dkg cukor
1 teáskanál borkősav

Elkészítés:
A csipkebogyó két végét vágjuk le, mossuk meg alaposan, majd daraboljuk fel. Öntsünk rá vizet, főzzük fel, majd lassú tűzön főzzük még egy fél órán keresztül.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk állni két napig, majd szűrjük le, és adjuk hozzá a cukrot. Kissé melegítsük fel ezt a cukros levet, de ne forraljuk fel.

Forrón öntsük sterilizált üvegekbe, mindenik tetejére tegyünk egy csipet szalicilt.