Az árnika (Arnica montana) a hegyvidéki területeket kedveli, mint ahogyan ezt a latin neve is mutatja. Az árnika egy évelő lágyszárú növény, amely aranysárga virágait májustól augusztus végéig bontogatja. A gyógynövény hatóanyagai a szeszkviterpén laktonok, az illóolaj, a flavonoidok, a kávésavszármazékok és a kumarinok. A szeszkviterpén laktonok antimikrobás hatásokkal rendelkeznek, amelyek nemcsak a gombákkal, hanem a baktériumokkal szemben is hatékonyan képesek felvenni a harcot.
Az árnika eredményesen alkalmazható izom- és ízületi fájdalmak, bőrgyulladások és rovarcsípések esetén, de a száj- és toroknyálkahártya gyulladásait is csökkenti, illetve megszünteti. Az árnika mindezeken kívül hatékonyan gyógyítja a sebeket, köszönhető ez a gyulladáscsökkentő, sebösszehúzó és szövetregeneráló hatásának. Alkalmazható még rándulásokra, zúzódásokra és kisebb sérülésekre. Ha gyakran fájnak a lábai és esténként nehéznek érzi a végtagjait, akkor is számíthat az árnikára, mivel eredményesen segít megszabadulni a „nehézláb” érzéstől, mivel segít a vérkeringés szabályozásában. Készítsen lábfürdőt 5-6 liter meleg víz és egy evőkanálnyi árnikatinktúrából, majd áztassa benne legalább egy negyedórán keresztül a lábait.

Árnikatinktúrából borogatást is készíthet. 2 deciliter vízbe tegyen egy teáskanálnyi tinktúrát, majd mártson bele egy gézdarabot, ezt követően helyezze azt a fájó testrészre. Árnikatinktúrát házilag is könnyedén lehet készíteni. Öntsön egy üvegbe egy deciliter – legalább 70 százalékos – alkoholt, majd szórjon bele 15 gramm árnikavirágzatot. Zárja le az üveg tetejét, majd állítsa azt sötét, hűvös helyre. Egy hét múlva szűrje le az üveg tartalmát és már használhatja is akár bedörzsölő szerként, akár borogatásként.

Az árnikavirágból készült termékeket nem szabad belsőleg alkalmazni. A növényből készült kenőcsöt, kivonatot, gélt vagy tinktúrát főleg bedörzsölőként és borogatásként lehet használni. A tinktúrát hígítani szükséges vízzel, általában a tízszeres hígítást szokták hozzáértők javasolni. Amennyiben nem tartja be a tinktúra használatával kapcsolatos előírásokat, akkor allergiás bőrkiütésre, súlyosabb esetben ekcémás bőrbetegség kialakulására számíthat. Amennyiben főzetet készít ebből a gyógynövényből, azt is mindenképpen csak borogatásként, vagyis külsőleg alkalmazza. Ha valaki belsőleg használja ezt a gyógynövényt, akkor nyálkahártya-irritációval vagy szívizombénulással kell számolnia. Ha valaki allergiás a fészekvirágzatúak családjába tartozó növényekre, akkor mindenképpen kerülje el az árnika használatát.