A testépítők egyik legnagyobb aggodalma, hogy az alkohol befolyásolja az izomnövekedést. Igen, a mértéktelen ivás negatív hatást gyakorol az izomépítő eredményekre. Az alkohol sok esetben káros, és nagyban befolyásolja az izomfejlődést. Lássuk, hogy miért ne igyon sokat, ha testet szeretne építeni.
Az alkohol negatívan befolyásolja a fehérjeszintézist. Ez az a folyamat, amikor is az aminosavak összekapcsolódnak, hogy teljes fehérjéket alkossanak. A túlzott alkoholfogyasztás legalább húsz százalékkal lassítja ezt a folyamatot. És mivel az izmok fehérjét tartalmaznak, láthatja, hogy ez miért is olyan nagy probléma.

Az alkohol csökkenti a tesztoszteronszintet és növeli az ösztrogénszintet. A tesztoszteron a szervezet legfontosabb izomépítő hormonja. A szabadon folyó tesztoszteronszint az egyik olyan tényező, amely megmutatja, hogy az adott személy pontosan mennyi izmot is képes építeni.

Az alkohol dehidratációt okoz. A veséknek nagyon nagy mennyiségű vizet kell szűrniük, hogy lebontsák az alkoholt, és ez súlyos dehidratációt okozhat a szervezetben. A víz meghatározó szerepet játszik az izomépítés folyamatában, a dehidratáció pedig egyenesen katasztrófa az izomépítésben.

Az alkohol ásványi anyagokat és vitaminokat von el a szervezetből. Az alkoholfogyasztás hatására például jelentősen lecsökken a szervezetben az A-, B- és C-vitamin, illetve a kalcium, a cink és a foszfor szintje. Márpedig vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a szervezetünknek az egyes biokémiai folyamatok végbemeneteléhez, illetve az egészségünk megőrzéséhez. Ezeknek a folyamatoknak a sokasága teszi lehetővé az izomnövekedést és az izmok karbantartását. Ellenben ha ezek a vitaminok és ásványi anyagok nincsenek megfelelő mennyiségben jelen a szervezetünkben, akkor az izmaink is képtelenek fejlődni.

Az alkohol a zsírraktározást segíti elő. Alkohollal üres kalóriákat veszünk magunkhoz. Az alkoholfogyasztás megzavarja az úgynevezett Krebs-ciklust, amely fontos szerepet játszik a zsírégetésben.

Természetesen nem kell lemondania az alkoholról, de próbálja csak mértékkel fogyasztani. Persze azért néha szórakozhat is, hiszen az sem egészséges, ha az egész életét a testépítés köré építi és nem csupán az élete egy darabja szól az izomépítésről.