Nem meglepő, hogy a táppénz oka az esetek legnagyobb részében mozgásszervi problémával kapcsolatos. Nem csak az ülőmunka, hanem a tartósan végzett állómunka is legalább annyira megterheli a szervezetet, de a sok járkálást igénylő munka is hasonló hátrányokkal jár.
Az általános fáradtság mellett lábgörcs, talp-, boka-, derék-, hát- és nyakfájdalom, merev izmok és vérkeringési zavarok jelentkezhetnek, mivel a tartós állás rendkívül igénybe veszi a hátat és a gerincet mind izomzat, mind pedig ízületek szempontjából.

Legkorábban az izomfájdalom, ödéma, illetve a csökkent koordináció jelentkezik, amit tetéz, ha a talaj kemény. A visszerek is gyakoriak, érdemes már korán orvoshoz fordulni, nehogy később komolyabb problémák lépjenek fel.

Az állómunka bár nem éppen kockázatmentes, mégis tehetünk az általa okozott panaszok megelőzéséért. Például rendszeresen vizsgáljuk meg a tartásunkat, hogy elég egyenes-e. Ha nem, húzzuk ki magunkat és próbáljunk rá minél tovább koncentrálni. Az is segít, ha sűrűn váltogatjuk a testtartásunkat és felváltva terheljük a lábainkat. Természetesen sokat segíthet egy gondosan megválasztott cipő és talpbetét is. Lehetőleg lapos sarkú legyen, tartsa az egész lábfejet és a bokát stabilan, valamint a talpa legyen rugalmas, ugyanakkor masszív.

A munkáltató is tehet a dolgozók egészségéért, például ún. fáradtságcsökkentő szőnyegek használatával. Ez egy speciálisan kialakított szőnyeg, ami puhasága révén enyhíti az állómunka ártalmait. Fontos az is, hogy óránként tartsanak a dolgozók egy rövid szünetet, de a legújabban egyre több munkahelyen igénybe vehető edzőterem és masszázs is eredményesnek bizonyult a tünetek csökkentése szempontjából.