Az artritisz egy komoly fájdalmakkal járó betegség. Azonban az a legrosszabb módszer, ha ilyenkor mozgásszegény életmódot folytat az, aki ebben a betegségben szenved. A testmozgás mindenképpen jót tesz a sajgó ízületeknek, és a mozgással jelentősen lecsökkenhetnek a betegség tünetei is. Már a rendszeresen végzett gyaloglás is segíthet, hogy a panaszok enyhüljenek. Persze mielőtt belevágna az edzésterve megvalósításába, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával.
Ez a betegség általában negyven éven felüli embereket érinti. Az artritisz ugyan nem gyógyítható, de a tüneteket lehet enyhíteni mozgással, gyógytornával és gyógyszerekkel. Persze emellett fontos, hogy egészségesen táplálkozzon és a súlyfeleslegétől is megszabaduljon. A gyaloglás elősegíti a fogyást, enyhíti az ízületi fájdalmakat és fokozza a mozgékonyságot, sőt még az ízületek merevségét is feloldja. A mozgásszegény életmód csak fokozza az ízületek merevségét és ez csak még jobban felerősíti a fájdalmakat. A mozgás azért is nagyon hasznos, mert ez jó kondiban tartja az izmokat is. Ha az izmok elgyengülnek, akkor egyre nagyobb nyomás nehezedik az ízületekre, amely tovább fokozza a fájdalmakat.

Milyen más pozitív hatása van még a gyaloglásnak? Csökkenti a fáradékonyságot, szélesíti a mozgástartományt, a csontok erősebbek lesznek. Mivel a mozgás hatására csökkennek a tünetek, így könnyebben lesz képes elvégezni a napi teendőit és az alvás is sokkal pihentetőbb lesz, mint korábban.

Kutatás is folyt azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a gyaloglás az artritiszben szenvedő betegekre. A kutatásba kétezer artritiszes beteget vontak be, akiket hat hónapon keresztül alacsony intenzitású gyaloglásra köteleztek. Az eredmények még a vizsgálati vezetőket is meglepték, ugyanis a betegek negyven százalékánál teljesen megszűntek a betegségre jellemző tünetek, illetve 65 százalékuk arról számolt be, hogy már nem kínozza őket ízületi merevség sem.

Ha valaki ebben a betegségben szenved, feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, mert nem minden típusú gyaloglást lehet űzni ebben az állapotban. Ha valakinek például a térdét érinti ez a fajta betegség, akkor például a lépcsőzést nem szokták ajánlani. A szakorvos azonban ajánlhat egy remek gyógytornászt is, aki akár még egy edzéstervet is összeállíthat Önnek.