Az őszről elsőre mindenki az esőre, meleg pulcsikra, színes falevelekre asszociál, azonban ha az ételekre kerül a sor, biztos, hogy a narancssárga sütőtök mindenkinél az első gondolatok közt lebeg. Nevével ellentétben nem csak sütésre jó, levesek és köretek széles választékát dobhatjuk fel a jellegzetes ízű zöldséggel.

Egészségre gyakorolt hatása

A sütőtök a vitaminok és ásványi anyagok tárháza, ezért is éri meg ősszel, a hűvösebb idők jöttével többet fogyasztani belőle. Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma kimagasló, így preventív megelőző célzattal vagy a már meghűlés kezdeti tüneteinél segítheti a szervezet felkészülését a készülő „harcra”. Gyulladásos megbetegedéseknél is nagyon hasznos, ráadásul különösen jó hatással van a légúti betegségek kezelésére, főleg tüdőgyulladások esetén vagy az asztmás rohamok enyhítésére.

A sütőtök bármilyen formában elkészítve is emésztésserkentő, enyhe hashajtó hatása emésztési problémák esetén gyógyszerek helyett segítség lehet. Magas A-vitamin tartalma van, az átlagos napi szükséglet dupláját tartalmazza egyetlen zöldség, mely rendkívül fontos a látás és a szemek egészségéhez.

A „sütőtök – fogyókúra”

Bár igen sok online portál foglalkozik a sütőtök – fogyókúrával, és a folyamatos fogyasztása által mért drasztikus testúly-csökkenésről számolnak be, egyetlen fogyókúra alapja sem lehet egy gyümölcs folyamatos fogyasztása. Nincs ez másképp sem a sütőtökkel, mely magas rost és folyadéktartalma miatt könnyen telít, ráadásul béltisztító hatású, hosszú távon igen veszélyes monodiétaként fenntartani. Tény azonban, hogy a reggeli vagy az esti étkezést ki lehet váltani egy szép aranynarancssárgára sült tökszelettel, így csökkentve más táplálék iránti vágyat.

Besárgulás?

Bár a zöldségben lévő karotinoidok segítik segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, így bőrvédő hatásuk is van, ráadásul ezáltal segítenek felvenni a harcot a ráncok kialakulásával szemben, a többi narancssárga étellel együtt a hiedelem úgy véli, túl sok fogyasztása a bőr és a nyálkahártyák sárgulásához vezethet. A napi fogyasztás valóban okozhat „álsárgaságot”, ez azonban nem komoly betegség, és 1-2 nap alatt elmúlik (persze csak ha nem eszünk még több sütőtökös vagy répás finomságot. )