Ha olyan zöldséget keresünk, amely gyógyítja a szervezetünket, segít megelőzni a betegségeket, megszépít, ráadásul alacsony a kalóriatartalma, az uborka a tökéletes választás! Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazhatjuk. 
Lehet, hogy sokan nem tartják szuperélelmiszernek az uborkát – hiszen már zöldségekhez képest viszonylag alacsony a vitamin- és ásványianyag-tartalma, azonban mégis a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik. Egyrészt alacsony a kalóriatartalma (így a fogyókúrázóknak is megfelelő), másrészt egész évben elérhető, így még azokban a hónapokban is hozzájárulhat a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, amikor más zöldségeknek, gyümölcsöknek nincs szezonja.

Emellett pedig olyan fitonutrienseket tartalmaz, melyek külsőleg és belsőleg egyaránt nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Ezek a hatóanyagok például csökkentik a szív- és érrendszeri panaszok rizikóját és enyhítik a gyulladásokat. Az uborka magas víztartalma pedig nagyon jól hidratálja a szervezetünket, segíti a testhőmérséklet megfelelő szinten tartását és megelőzni a túlhevülést.

Daganatok ellen együnk uborkát?

Bár az uborkát még nem vizsgálták annyit, mint más zöldségeket, de a benne található vegyületek (melyeknek például az ízét köszönheti az uborka) az előzetes kutatások alapján képesek felvenni a harcot a daganatos betegségek, például az emlő-, a petefészek-, a tüdőrák ellen. Például a fisztein nevű flavonoid a prosztatadaganat ellen hatásos. Az uborkában lévő antioxidánsok pedig képesek megvédeni a sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásoktól. 

A magas víz- és rosttartalom az emésztést is segíti, megelőzi a székrekedést. Az uborkában található erepszin nevű enzim a fehérjék hasznosulását is támogatja. A hagyományos gyógyászat szerint pedig a frissen préselt uborkalé rendszeres fogyasztásával csökkenteni lehet a túlzott savtermelődéssel, a gyomorégéssel, sőt még a gyomorfekéllyel is összefüggő panaszokat. Annak is érdemes elrágcsálnia egy-két darab friss uborkát, aki szeretné megelőzni a kellemetlen szájszagot. A ropogós zöldség ugyanis fokozza a nyáltermelődést, ez pedig nagyon fontos ahhoz, hogy a rossz szagokat okozó baktériumokat „kiöblítsük” a szájból. 

Az uborka kiegyensúlyozza a vérnyomást, a vércukorszintet

Az uborka serkenti a hasnyálmirigy működését, az inzulin termelődését, ez pedig a vércukorszintet is csökkentheti. Ráadásul az uborkának rendkívül alacsony az úgynevezett glikémiás indexe, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy az uborkaevés túlságosan hirtelen megemeli a vércukorszintet! A vércukorszint mellett a vérnyomásunkra is jó hatással van az uborka, többek között azért, mert káliumot, magnéziumot és rostokat tartalmaz.

Szépítő uborkaevés

A szépítkezéssel szorosan összefügg az uborka: ki ne látott már uborkaszeletekkel a szemén pihenő hölgyeket (ha másutt nem, a magazinokban)? Az uborka frissít, hidratál, megszünteti a puffadást, emellett összehúzó és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak. Még a problémás, pattanásos bőrre is alkalmazhatjuk!