Ha valaki ülő életmódot folytat és mellette mellőz minden fizikai aktivitást, az nagyon negatívan hat az egészségi állapotára. A korai halálozás negyedik okaként a mozgáshiányt jelölte meg az Egészségügyi Világszervezet. Az első helyen a magas vérnyomás, a második helyen a dohányzás, a harmadik helyen az emelkedett vércukorszint áll.
A rendszeres testmozgás segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, illetve a cukorbetegséget. A kardiológusok szerint a mozgás elősegíti a szív és a tüdő hatékony működését, ami hosszabb élettartamhoz vezethet. A rendszeres testmozgás javítja a szívet és a tüdőt érő kockázati tényezőket, mint például a vérnyomást, a gyulladást, a glükóz- és inzulinanyagcserét, az endothel funkciót, az agyi véráramlást és lipideket a vérben.

A rendszeres testmozgás akár harminc százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát. Tanulmányok igazolják, hogy a mindennapos mozgás előnyös lehet a már meglevő szív- és érrendszeri megbetegedések esetén is. Amennyiben valakinek egészségügyi problémái vannak, úgy érdemes bármilyen testedzés előtt szakorvossal konzultálni.

A rendszeres testmozgás a diabétesz elleni védelmet is biztosítja az inzulinérzékenység növelésével, a vércukorszint, a vérnyomás és a vérzsírszint szabályozásával. A testmozgás és ezzel együtt a testsúlycsökkenés a magasabb kockázati csoportba tartozó egyéneknél akár 58 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A rendszeres testmozgás az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásának megelőzésében is a segítségünkre lehet, mint a demencia, a Parkinson-kór vagy éppen az Alzheimer-kór. A testmozgás megakadályozza a kognitív hanyatlást, segít fenntartani az agyi erőt és a memóriát.

A fizikai aktivitás javítja az információ átadását az idegsejtek között és növeli az agyi eredetű neutróf faktorok szintjét, amely segít az agyi plaszticitás szabályozásában. Egy tanulmány szerint az aerob testmozgás – futás, úszás, séta, tánc – növeli a BDNF-termelést a hippokampuszban, vagyis az agynak a tanuláshoz és az epizodikus memóriához kapcsolódó részében. Az aerob testmozgás enyhíti az agy zsugorodását, amely az időskorral jár együtt.

A fizikai aktivitás védi a sejt DNS-ét az oxidatív károsodások ellen. Az edzettség fokozza az új mitokondriumok termelését az izom- és az agyszövetben. A fizikai aktivitás az emésztőrendszerben lévő mikrobák sokféleségét és egyensúlyát is javítja. Az egészséges bélflóra segíthet az elhízás, az anyagcsere-szindróma, a cukorbetegség és más rendellenesség elleni védelemben.