ElképesztÅ‘en finom, és még egészséges is, a nyár egyik legkedveltebb eledele lett a családom, barátaim körében! KészÃts te is cukkini palacsintát, egy biztos, nem fogod megbánni, ha megkóstolod!
A cukkini tulajdonságai
Méltán közkedvelt zöldség a cukkini. Lédús, roppanós, gyorsan elkészÃthetÅ‘, olcsó, kalóriaszegény és egészséges. Ráadásul semleges Ãzének köszönhetÅ‘en a végtelenségig variálható az ételek elkészÃtése során. A különbözÅ‘ szÃnű fajták beltartalmi értékei hasonlóak. FÅ‘szezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a kiterjedt importnak köszönhetÅ‘en ma már egész évben frissen kapható hazánkban is, ahol az utóbbi idÅ‘ben egyre jobban terjed a cukkini termesztése és fogyasztása.
Miért jó a cukkini?
Jól szolgálhatja az étrend szÃnesÃtését, a választék bÅ‘vÃtését, még a legkülönbözÅ‘bb diétákban is. Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve a legtöbb diétás étrendben felhasználható. Elhanyagolható mennyiségű zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz. A cukkini igazi vitaminbomba. SzÃvünk, szemünk és csontunk is meghálálja, ha rendszeresÃtjük az étrendünkbe. Nem árt, sÅ‘t hasznos, ha a héjától sem szabadulunk meg, mivel béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz. A cukkini húsa fÅ‘ként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt.
A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás. Nem annyira ismert tulajdonsága, hogy a szÃvbetegségek megelÅ‘zésében is jelentÅ‘s szerepe van, akárcsak az asztma kezelésénél vagy a gyulladások csökkentésénél. Remélem, hogy most már elhiszed, hogy a cukkini nagyon egészséges, de nézzük, hogyan készÃthetsz a segÃtségével palacsintát, a receptet a következÅ‘ oldalon mutatom meg!
A cukkini palacsintában az az egyik legjobb dolog, hogy bárki képes elkészÃteni, a másik az, hogy egészséges, a harmadik pedig az, hogy isteni finom! Én tavaly találtam rá erre a receptre, a családom nagyon megszerette, szinte minden héten készÃtenem kellett belÅ‘le, de nem bántam, sÅ‘t! Nézzük, hogyan készül ez az isteni csoda, mentsétek el a receptet könyvjelzÅ‘k közé, sokszor lesz rá szükségetek!
Hozzávalók:
3 db cukkini,
1 sárgarépa,
1 tojás,
3 evőkanál zabkorpa,
2 evÅ‘kanál olÃvaolaj,
2 evőkanál natúr joghurt,
só,
őrölt fekete bors.
ElkészÃtés
ElÅ‘ször is vágjuk le a cukkinik végeit, majd mossuk meg jó alaposan és reszeljük le egy nagyobb tálba mind a hármat. Ezután sózzuk Ãzlés szerint és tegyük félre 10-15 percre. A só hatására a cukkÃni levet fog engedni, ezt a pihentetés után nyomkodjuk ki. Közben már vehetjük is elÅ‘ a répát, hámozzuk meg, és szintén reszeljük le. Ha a cukkÃninél letelt a 10-15 perc, akkor adjuk hozzá a répát, a fűszereket, és keverjük össze jó alaposan, ezután szintén hagyjuk állni legalább 5-6 percet.
Ha ez is meg van, mehet hozzá a zabkorpa, majd szintén kavarjuk össze az egészet. A tojást keverjük össze a joghurttal egy kisebb tálban, és öntsük a zöldséges keverékhez, és kavarjuk össze. Ha túl vizes, akkor keverhetünk hozzá egy kis lisztet. Kész a palacsintatészta, melegÃtsünk egy kis olajat, formázzuk meg a palacsintákat, majd süssük meg mind a két oldalát. Isteni finom fokhagymás tejföllel, mindenkinek csak ajánlani tudom! Jó étvágyat nektek!