Az eper nem csak nagyon ízletesen néz ki, de valóban az is, ezenkívül elképesztően egészséges gyümölcs, és ráadásul most kezdődik a szezonja. Bár egész évben kapható, ilyenkor éri meg a legjobban, és ilyenkor találhatunk rá a boltok pocain a legérettebb, legédesebb darabokra. Ha szeretnél Te is egészségesebb lenni, és feltöltődni a hosszú szürke tél után, akkor mindenképpen iktasd be az étrendedbe az epret.
Az eper tele van antioxidánsokkal, és az egyik legjobb C- vitamin forrás, továbbá jótékony hatású fitonutrienseket tartalmaz. Kitűnő hatással van a szív és érrendszerre, és a vércukorszintet is kiegyensúlyozza.
Diétás epres piskóta
Kifejezetten szeretem ezt a desszertet, mert a kedvenc gyümölcsömet tehetem bele, vagy éppen azt, aminek szezonja van, így a pénztárcámat sem terheli meg túlzottan, mellette pedig, nagyon gyorsan készen van, és elképesztően finom.
Amire szükséged lesz hozzá:
4 db tojás
4 dkg édesítő, vagy cukor
10 gramm vaníliás eritrit
2 dl joghurt, kefír
10 dkg liszt
1 tk sütőpor
20 dkg eper ( vagy az a gyümölcs aminek szezonja van)
A tojásokat a cukorral vagy az édesítő szerrel jól elkeverjük, majd hozzá adjuk a joghurtot is. Ezután jöhet a liszt, amit szépen lassan adagolunk hozzá, így lesz csomó mentes. Ezután az egész masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és a tetejére rászórjuk a gyümölcsöket. Lehet bőven rakni a gyümölcsöket, így lesz nagyon jó íze. Ezután nincs más hátra, mint a 200 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Chia magos eper lekvár
Ez a recept igazán elnyerte a tetszésemet, mivel főzés nélkül csinálhatok szuper egészséges lekvárt. M kifejezetten szeretjük a lekvárokat, nem csak reggelire, de süteményekbe, vagy csak a gofri tetejére. Az a recept különlegessége, hogy az eper mellé chia magot is használunk, amiről kevesen tudják, de hihetetlenül egészséges. Több vas van benne, mint a spenótban, és több kalcium, mint a tejben, ezen kívül fogyókúra, diéta alatt kifejezetten ajánlott a chia mag fogyasztása, ezért nagyon jó ez a recept. Nagyelőnye még, hogy tartósítószer mentes, és minden allergént nélkülöz, így laktózérzékenyek, glutén érzékenyek, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Amire szükséged lesz,
0,5 kg friss eper
45 gramm chia mag
40 gramm cukor, vagy valamilyen egészséges cukor helyettesítő
10 gramm vaníliás cukor vagy vaníliás eritrit
8 friss mentlevél, amivel díszíthetsz is, de apróra vágva érheted el a tökéletes íz hatást
Az epret mosd meg, majd a nem kívánatos részeket távolítsd el. Ezután turmixold össze, de nem kell teljesen, jobb, ha maradnak benne nagyobb darabok. z eper püréhez keverjük hozzá a chia magot, a cukrot vagy édesítőszert és az apróra vágott menta levelet, majd hagyjuk állni. A chia mag körülbelül fél óra alatt kenhető állagúra sűrít, és már fogyaszthatjuk is. Mivel tartósítószer mentes, ezért hűtőben tároljuk, és figyeljünk rá, hogy körülbelül csak 1 hétig használhatjuk.
Diétás, krémes epres süti
Kifejezetten imádom ezt a sütit, elég sűrűn i készítem a családnak. Nagy előnye, hogy egyáltalán nem igényel sütést, és bármikor könnyen összedobhatom.
Amire szükséged lesz,
20 dkg friss eper
3 doboz krémjoghurt
3 kanál útifűmaghéj
10 dkg stevia
1 doboz vajas keksz, de a sima is megfelel
olvaztott vaj
Az elkészítéshez először is daráld morzsává a kekszet, majd ízesítsd egy kis csipet fahéjjal, majd az olvasztott vajjal, és jó alaposan keverd össze, amíg formázható tésztát nem kapsz. Bélelj ki egy tortaformát folpack segítségével, és szépen oszlasd el benne a tésztát. Ezután mosd meg jó alaposan az epret, és a felét turmixold le és keverd össze a krémjoghurttal, a steviával és az útifűmaggal. A másik felével fogod díszíteni a sütit. Kend az epres krémet a tortaformába helyezett kekszmasszára, és 3 óráig hagyd állni a hűtőben. Végeredményben egy csodálatos, és ízes süteményt kapunk, ami nálunk mindenkinek nagy kedvence!