Ma a legfőbb halálozási ok között elsőként a szívbetegség szerepel. A csontritkulás és a szívbetegség is sok-sok áldozatot szed évente szerte a világon. Legfőképpen az idősebb embereket érinti mindkét betegség. A K2-vitamin azonban mindkét betegség esetén sokat segíthet.
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen a megfelelő véralvadáshoz. A K-vitaminnak két formája létezik. A K1-vitamin és a K2-vitamin. A K1-vitamin leginkább a zöld leveles zöldségekben található. A K2-vitamin csak kisebb mennyiségben található meg az élelmiszerekben. Forrásai közé tartozik a hús, a tej és a tojássárgája. Az emberi szervezet a K1-vitaminból elő tud állítani K2-vitamint, mégpedig a hasznos bélbaktériumok segítségével. Az antibiotikumok hosszú távú használata K2-vitamin-hiányt okozhat.

A szervezetünk számára nagyon fontos ásványi anyag a kalcium, amelynek hiánya nemcsak artériás betegséget, hanem csontritkulást is okozhat. Kutatók szerint a K2-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium egyensúlyának fenntartásában, illetve segíti ennek az ásványi anyagnak a hasznosulását a vérben és a csontokban.

Egy kutatásba 4800 embert vontak be. A kutatók azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél 57 százalékkal csökkent a szívbetegség kialakulásának a kockázata, akik K2-vitaminban gazdag táplálékokat kaptak. Ezen kívül a K2-vitamin magasabb bevitele kisebb kalciumlerakódással járt együtt. Viszont akik csak kevesebb K-vitamint fogyasztottak, jóval meszesebbek voltak az artériáik, és így nagyobb esélyük volt a szívbetegségek kialakulására is.

A csontritkulás törékennyé teszi a csontokat. Azonban a K2-vitamint csontképző vitaminnak is nevezik. Nemhiába, hiszen erősíti a csontokat, javítja a csontsruktúrát, megnöveli a csonttömeget, azok mechanikai szilárdságát és elősegíti a kalcium megfelelő felhasználását. Egy vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a K2-vitamin csökkenti a csonttörések kialakulásának kockázatát, illetve posztmenopauzában lévő nők esetében szerepet játszott a gerinctörések megelőzésében.

Mielőtt bárki is valamilyen kiegészítőt szeretne szedni, előtte konzultáljon kezelőorvosával. Véralvadásgátlókkal együtt csak gondos mérlegelést követően lehet ezt a vitamint szedni. Amennyiben meglévő betegségeire szed valamilyen gyógyszert, akkor is egyeztessen kezelőorvosával.