A százszorszép egy nagyon egyszerű, mégis nagyon szépséges virág, más néven közönséges margarétának is nevezik. Szinte mindenütt találkozhatunk vele, legelőkön, mezőkön, utak mentén és kiskertekben is. Nem számít, hogy milyen kicsi, így is csodás gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. A százszorszép mindig is jelen volt a népgyógyászatban. Használták a test megtisztítására, kimerültség ellen és vérbetegségek kezelésére. A keresztény hit szerint a százszorszép virágai Mária könnyeit szimbolizálják.
Konyhai és népgyógyászati felhasználása főleg vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhető. A növény fiatal leveleit más növényekkel – kakukkfű, metélőhagyma, medvehagyma – vegyesen felhasználhatjuk például vajas kenyér ízesítésére, de zöldséglevesekbe is belefőzhetjük. Nagyon egészséges, mivel a százszorszép levelei A- és C-vitaminokban gazdagok. A fiatal levelekből saláta is készülhet. Főzelékhez is hozzáadhatjuk, míg a bimbókat tárkonyos ecetben lehet eltenni.

A százszorszép ideális a test méregtelenítéséhez, amelyet a legjobb tavasszal elvégezni. A gyógynövény eltávolítja a szervezetből a toxinokat. Gyümölcslével keverve a százszorszépet egy nagyszerű méregtelenítő italt kaphatunk.

A százszorszépből készült tea nagyon jó bronchitis, mellkasi fájdalom, bél- és gyomorgyulladás, valamint máj- és vesebetegségek kezelésére. Segít a szabálytalan menstruáció, fájdalom és görcsök, reuma, köszvény és ízületi gyulladás kezelésében is.

A százszorszépből készült kenőcs jó hatású sebek és a gyulladt ízületek számára. A százszorszéptinktúra pedig enyhíti a reuma okozta fájdalmat, de izomfáradtság esetén is be lehet vetni.

A százszorszép szaponinokat, polifenolokat, flavonoidokat, poiszacharidokat és inulint tartalmaz. Ezeknek a hatóanyagoknak köszönhetően a százszorszép széles körben használatos a kozmetikumokban is. Ezek a kozmetikai termékek többek között regenerálják a bőrsejteket és mélyen hidratálják a bőrt.

Hogyan készíthetünk belőle teát? Tegyen két teáskanálnyi gyógynövényt egy csészébe, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja tíz percig állni, majd szűrje le.

Tinktúra is készülhet belőle. Egy befőttesüveget töltsön meg háromnegyed részig gyógynövénnyel, majd öntse fel tiszta alkohollal. Fedje le és állítsa az üveget napos ablakba. Naponta rázza fel az üveg tartalmát három héten keresztül, majd szűrje le és már használhatja is.