Nemcsak a mérlegre, a tested jeleire is oda kell figyelni.
Az elhízás a világ egyre több országában okoz komoly egészségügyi gondokat. Magyarország a negyedik helyen áll a súlyproblémával küzdő nemzetek listáján, így fontos tudni, mikortól számítanak az egészségre veszélyesnek, esetleg potenciálisan halálosnak az extra kilók, és mikortól kell feltétlenül orvoshoz fordulni a problémával.

Azért is különösen lényeges odafigyelni erre, mivel az elhízás számtalan komoly betegség kialakulásának lehet okozója vagy elősegítője. Ilyenek többek között a kettes típusú cukorbetegség, a szív és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, bizonyos ráktípusok, agyvérzés, májelzsírosodás és az alvási bénulás.

Mikortól számít valaki elhízottnak?

Orvosi szempontból elhízottnak 30-as BMI fölött számít az ember. A BMI vagyis a testtömegindex arra szolgál, hogy a magasság és a súly alapján megadja, körülbelül hány százaléka a testtömegnek a zsír. A 25% alatti érték a normális, 25-30 között pedig túlsúlyról beszélünk, aminek szintén vannak egészségügyi kockázatai, de korántsem olyan magasak, mint az elhízásnak.
A BMI persze nem mindig pontos, hiszen nem veszi figyelembe, hogy az izom többet nyom, mint a zsír, de általánosságban elmondható, hogy egy 160 centi magas nő esetében ez a szám 77, míg egy 170 centis nő esetében 89 kiló. Ha tehát valaki ennek a súlynak a közelében jár, érdemes fogyókúrába kezdenie.

Azonban ha a BMI mutató elérte a 35-öt, már érdemes orvoshoz fordulni, ez ugyanis a kettes szintű elhízást jelöli, amelynek egészségügyi kockázatai akár halálosak is lehetnek. Ez egy átlagos 160 centis nő esetében 90, míg egy 170 centi magas nő esetében 102 kiló lehet.

Ha az elhízás elérte ezt a mértéket, az a lényeges, hogy a beteg minél előbb cselekedjen, ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy amíg fiatalkorban a kóros elhízás egészségügyi kockázatai maradéktalanul visszafordíthatóak, addig minél idősebb a páciens, annál nehezebben áll helyre a szervezete működése.

Így figyelmeztet a szervezet, hogy baj van

Nemcsak a mérleg jelez, ha ideje fogyókúrába kezdeni, hanem a tested is. Az első figyelmeztetést a centi adja. Ha a derekad körkerülete több mint 90 cm, érdemes elkezdeni fogyókúrázni, ez ugyanis azt mutatja, hogy a szervezetben sok a zsigeri zsír, ami komoly gondokat tud okozni.

Az is sokat elárul, ha rengeteget ég a gyomrod, mert a súlygyarapodás és az egészségtelen táplálkozás is okozhatja a felszaporodó gyomorsavat, ami reflux vagy gyomorfekély kialakulásához is vezethet hosszú távon.
Az ízületi fájdalom azt jelzi, hogy az ízületeidet túl nagy terhelés éri, ez gyakran a túlsúly következménye, így ha váratlanul érkezik a fájdalom, és nincs kórelőzménye, lehet, hogy a fogyókúra jelenti a megoldást.

A sok extra kiló rengeteg nyomást helyez a szervekre, köztük a tüdőre is, így már egy egészen kevéske mozgástól kifáradhat az ember, kapkodnia kell a levegőt. Emiatt kialakulhat alvás közbeni légzéskimaradás is, ami nemcsak veszélyes, de a növeli a fáradtságot, mert nyugtalan lesz tőle az éjszaka, és meg-megszakad az alvásciklus.

Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha a mérleg extrém magas számokat mutat, ilyenkor ugyanis speciális diétára van szükség. Ha magas súlynál a komolyan vett fogyókúra mellett sem indul be a fogyás egy héten belül, akkor is fontos szakemberhez fordulni, mert szervi, illetve hormonális oka lehet.