Még a legerősebbnek tűnő emberek is félnek valamitől, vagy megijedne bizonyos helyzetekben, ezek többnyire valamilyen fóbiából adódnak. Van számos jól ismert fóbia, azonban van sok olyan is amiket a legtöbben elképzelni sem tudnánk. Lehet, hogy te is szenvedsz egy furcsa fóbiától, viszont eddig nem is tudtad, hogy fóbia? Most kiderül!
Számos fóbia létezik, és bár egy jó részük közismert, és mindenki tud róluk, viszont van sok olyan elképesztő, és elképzelhetetlen fóbia is, amiről el sem tudnánk képzelni, hogy valóban léteznek. A tériszony az egyik legközismertebb fóbia, ami a magasságtól való rettegést, félelmet foglalja magában. A fóbiák nagy közös tulajdonsága, hogy a benne szenvedő a fóbia tárgya miatt rémületet érez, és nagyon fokú félelmet, emellett tejesen megdermed, és félelmében cselekvésképtelen lesz. Könnyedén felismerhető, mivel a fóbiákban szenvedők, kerülik a fóbia tárgyával történő találkozást, ezért sosem mennek bele olyan élethelyzetekbe, ahol esély lehet arra, hogy a fóbiájuk előjöjjön.  

A fóbiák általában nem olyan erősek, hogy tartósan befolyásolják az életünket, könnyedén el tudjuk kerülni a kínos szituációkat, és így a mindennapi életünk során nem is tudatosul bennünk, hogy valamilyen fóbiában szenvednénk. Azonban a fóbiák sajnos válhatnak nagyon kórossá is, aminek következtében a fóbiában szenvedő mindennapjait befolyásolja a rettegés valamitől. Sajnos ilyen esetekben a fóbia tárgya olyan dolog, amit nem lehet elkerülni, és ezek egy fajátját már tényleges betegségként kezelik, és nem fóbiának hívják.

A fóbiák egyik nagy veszélye, hogy kivehetik az irányítást a kezünkből, és tudat alatt befolyásolhatják az életünket, az életvitelünket. Éppen ezért ha már elhatalmasodik rajtad, és azt kezded észrevenni, hogy csak egy félelem miatt csinálsz másképp dolgokat, mint ahogy amúgy általában tennéd, mindenképpen orvoshoz kell fordulnod. A fóbiák elhatalmasodása óriási problémákat okozhat, és sokszor mire orvoshoz kerül az eset, már annyira súlyosak, hogy gyógyszer nélkül már nem lehet gyógyítani. Nehéz bevallani, de fel kell ismerni és segítséget kérni.

Ezek olyan esetek lehetnek, mint hogy aki fél a kutyáktól először csak elkerüli őket, majd átmegy az út  túloldalára aztán már az úton megy a járda helyett, majd végül sehova sem megy gyalog, mert annyira elhatalmasodott rajta ez a fóbia, hogy fél ha kilép gyalog az utcára megtámadja majd egy kóborkutya. Ezek tévképzetek, mert addig sem támadta meg egy kóborkutya sem, és emberek ezrei járnak gyalog, és nagyon elenyésző azon emberek száma akiket valóban megtámadott egy kutya az utcán sétálva. A fóbiák, ha engedjük hamar eluralkodhatnak rajtunk, és átvehetik az irányítást az életünk fölött, ezért jobb nem csak szemet hunyni felettük, hanem kezeltetni.

A pszichológusok tökéletesen fel vannak készülve az ilyen helyzetekre, és szituációs gyakorlattokkal, egyéb kezelésekkel segíthetnek, hogy egy fóbia ne uralhassa az életedet.Sok fóbiáról nem is hallottunk még, és elképzelni sem tudjuk, hogy ilyenek egyáltalán létezhetnek. Összeszedtünk néhány teljesen megdöbbentő, és hihetetlen fóbiát. Lehet, hogy eddig nem tudtad de te is az egyikben szenvedsz?

Agyrofóbia- félelem a forgalmas utaktól

Az agyrofóbiában szenvedők nagy része biztosan nem él nagy városokban, ugyan is a fóbia tárgya ebben az esetben a forgalmas utak jelentik, azon belül is a rajtuk való átkelés. Érthető, hiszen van, hogy 10 percet is várni kell, mire végre át tudunk kelni egy tényleg forgalmas úton, emellett pedig nagyon veszélyes a sok autó miatt. Azonban ebben a fóbiában szenvedők képtelenek már csak az út közelébe is menni. 

Cathisofóbia- A leüléstől való rettegés

A cathisofóbiában szenvedők, tényleg nagyon szenvedhetnek, mert ők a leüléstől, és az ülve végzett munkától szoronganak. Nagyon rossz lehet ebben a fóbiában szenvedni, mert azért valljuk be a legtöbb munkahelyen sajnos ülni kell, és sajnos otthon sem tudjuk elkerülni a leülést.

Deiphnofóbia- rettegés a vacsorapartiktól

Ebben a fóbiában szenvedők a fogadásoktól, vacsora partiktól rettegnek, azonban viszonylag szerencsésnek mondható ez a fóbia, mivel a vacsora partikat alapvetően sem rendezik túl sűrűn, és ráadásul könnyen kimentheti magát az ember, ha mégis hivatalos lenne egy ilyen eseményre.

Eisoptrofóbia- félelem a tükörképtől

Az eisoptrofóbiában szenvedők a tükörtől, és a tükörben látottaktól rettegnek. Valamilyen szinten szerintem meg tudjuk érteni, hiszen az öregedés jeleinek látványa senkit sem villanyoz fel túlságosan, másrészt mindenki emlékezetében mélyen élnek a horror filmek hatás vadász tükör jelenetei, ezért például éjfélkor tutira senki sem néz tükörbe. Na jó csak a bátrabbak.

Genufóbia- félelem a térdektől

Az ebben a fóbiában szenvedők egyszerűen nem bírják elviselni a térdek látványát. Igazi átok lehet ezeknek az embereknek a meleg nyár, ezért ha nem fordulnak orvoshoz azt javasoljuk, mindenképpen válasszanak olyan lakóhelyet maguknak, ahol télen és nyáron is 10°C alatt van a hőmérséklet.

Fazmofóbia- szellemektől való félelem

Ez a fóbia talán annyira nem meglepő, sokan vagyunk akik félünk a sötétben, azonban azok akik ebben a fóbiában szenvednek rettegnek tőle, hogy egy szellemmel találkozzanak, a nap minden szakában. Pánikrohamot kapnak, ha egy kis neszt is meghallanak a házban. Nm lehet egyszerű ezzel a félelemmel együtt élni.