Ajánlás egy dietetikustól.
Az egészséges étrend egyik alapköve a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A USDA, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint napi 2 adag gyümölcsöt kell fogyasztanunk, amíg  az American Heart Association 4 adagot javall. Most akkor mennyit kell? És mennyi egy adag?

Ezeket a kérdéseket válaszolta meg Jim White, dietetikus a Popsugarnek. „A gyümölcsök vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok széles tárházát biztosítják, az A- és C-vitamintól, egészen a béta-karotinig.” – kezdi Jim. Míg a gyümölcsnek magas a rosttartalma – amely tápanyagból a legtöbbünk keveset fogyaszt – könnyű túl sokat enni belőle. Főleg, ha sok zöldséget is eszünk.

Azt tanácsolja, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást az ajánlott rostbevitel alapján határozzuk meg: napi 28g 50 év alatti nőknek, napi 21g 50 év fölötti nőknek, napi 38g 50 év alatti férfiaknak, napi 30g 50 év feletti férfiaknak. Ezt szem előtt tartva érdemes minimum napi két adag gyümölcsöt fogyasztani.

Természetesen a gyümölcsök kalóriát és cukrot is tartalmaznak, így nem jó tanács, ha azt mondjuk, egyél, amennyit akarsz. „Napi 4-5 adag bőven elég, a többi tápanyagok pedig vegyünk magunkhoz más forrásokból.”