Nagyon sok a kérdőjel a kávéval kapcsolatban, sokak szerint nagyon is egészséges, sokan viszont váltig állítják ennek ellenkezőjét. Nézzük, mi történik a szervezetünkkel, ha éhgyomorra fogyasszuk a kávét! 
A koffeinnek az emberi szervezetre tett hatása összetett. A koffein serkentő hatású, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést. Testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt; a tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét. Kutatások szerint csökkenti a depressziót. Felelőtlen fogyasztása ugyanakkor növeli a stresszt, a szívkárosodás és a csontritkulás veszélyét.

A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein így a központi idegrendszerre és az agyra élénkítő hatással van; fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja a légzést és az anyagcserét. A magas vérnyomásúaknak, a szív- és veseelégtelenségben szenvedőknek ezért óvatosan kell bánniuk a kávéval.

Egy 7 gramm őrleményből készített eszpresszó-krémkávéban kb. 0,1 gramm koffein található. Ennek az adagnak a hatása kb. 1-5 óráig tart. Az időtartam függ a szervezet egészségi szintjétől, a megszokástól, a kávé előtt és mellett fogyasztott ételek - italok összetételétől, a koffeinnel szembeni érzékenységtől. Napi 2-3 csésze kávé, ha azt megfelelő körülmények között fogyasztjuk, egészséges frissítő ital, de 1g koffein (kb. 10 csésze) napi elfogyasztása már izgatottságot, szédülést és rosszullétet okozhat - még az egészséges, felnőtt embernek is. Nézzük viszont azt, hogy mi történik a szervezetünkkel akkor, ha reggel, éhgyomorra fogyasztjuk a kávét, a következő oldalon folytatom! 

A kávéban található egyik legerősebb antioxidáns a klorogénsav, amely a gyümölcsökben is megtalálható, többek között hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez, mivel mérsékli a cukor felszívódását a szervezetben, így nem csak a vércukorszintet tartja kordában, hanem megakadályozza a cukrok zsírokká való átalakulását, így megelőzve az elhízást, a klorogénsav pedig csökkenti a sejtek gyulladását, elzsírosodását, így nem alakul ki oly könnyedén például a narancsbőr.

Azonban vigyázat, ha üres gyomorra iszunk kávét, akkor a klorogénsav problémákat okozhat a gyomorban, hiszen az antioxidáns a táplálékban tudja kifejteni jótékony hatását, az üres gyomorban már emésztési panaszokat idézhet elő, főleg, ha kávézás után sokat eszünk, így például a fehérjék lebontása nehezebben megy végbe, ami elsősorban puffadást, a gyomorsav szintjének megemelkedését, bélgyulladást, hányingert, vagy a legrosszabb esetben rákot is okozhat.

A táplálkozási szakértők ezért azt ajánlják, hogy reggelizés után igyuk meg a kávét, vagy ha nem is tudunk reggelizni, legalább egy fél kiflit együnk meg előtte, vagy legalább egy pici tejet igyunk és csak utána kortyoljuk el a feketét. Az sem jó, ha rögtön felkelés után iszunk kávét, mert az hozzájárul a kortizol stresszhormon szintjének megemeléséhez, ami ha hosszútávon fennáll, több egészségügyi problémával is szembe találhatjuk magunkat.