A sikerhez vezető út nem könnyű, sokan álmodoznak róla azonban kevesen tudják pontosan hogyan is kéne cselekedniük ahhoz, hogy sikeres életük legyen, amiben céljaik és vágyaik megvalósulnak.
Egy kutatásban több mint 230 milliomost interjúvoltak meg – akik többnyire önerőből építették fel karrierjüket – és arról kérdezték őket, hogy miből áll egy napjuk, mik a szokásaik amik szerintük a sikerességükhöz vezettek. 

A következő szokások voltak azok, amelyek szinte mindegyike szerepelt a sikeres emberek napi rutinjában.

Korán kelnek

A megkérdezettek nagyjából 50%-a legalább 3 órával korábban kel fel, mint ahogy a munkaidejük kezdődne. A legtöbben ezt az időt napjuk megtervezésére, céljaik átgondolására, illetve edzésre használják ki. 

Ha korábban kelünk fel a szokottnál, meglepődünk mennyivel több időnk jut majd mindenre a nap folyamán. Az elején nehéz lehet átállni egy korábbi időpontra, de a testünk hamar hozzászokik és máris nyertünk magunknak néhány extra órát. Használjuk ki okosan. 

Rengeteget olvasnak

A megkérdezettek több mint 85%-a rendszeresen olvas, legalább napi fél órát szentelnek a könyveknek. A könyvek túlnyomó része nem fiktív regények alkotják, hanem életrajzi könyvek, illetve olyan könyvek, amelyek hozzájárulnak a személyes fejlődésükhöz. Warren Buffet a legendás részvénybefektető üzletember szerint az olvasás a legfontosabb dolog, amit az ember csinálhat a személyes fejlődése érdekében. 

Hagynak maguknak időt gondolkodni

A sikeres emberek mindig szabadítanak fel maguknak a nap folyamán legalább 15-30 percet arra, hogy zavartalanul átgondolhassák a dolgaikat. Áttekintik az életüket, a karrierjüket, kapcsolataikat, terveiket. Ez segít tisztábban látni, hogy merre tart az életük, mi az amit esetleg változtatni kéne, mi az amit jól csinálnak és folytatni kell. Ezt a legcélszerűbb reggel elvégezni, amikor még frissek vagyunk, a legjobb, ha meditációval kötjük össze a folyamatot. A meditáció szintén a sikeres emberek bevett szokása, segítségével nyugodtabbak lehetünk és könnyebben kezelhetjük a stresszt. 

Rendszeresen mozognak

A rendszeres testmozgás dopaminnal látja el a szervezetünk, aminek köszönhetően boldogabbak és vidámabbak leszünk. Napi 30 perc mozgás, legyen az futás, biciklizés, aerobik vagy akármi más, rengeteg energiát adhat a napunkhoz és fejben is sokkal koncentráltabbak lehetünk.

Megválogatják a barátaikat

Biztosan sokat hallottad már, hogy ha negatív emberekkel veszed körül magad, akik visszatartanak a céljaidtól, akkor ezekkel az emberekkel meg kell szakítanod a kapcsolatot, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni. Hozzád hasonló pozitív gondolkodású emberek társaságát kell keresned, akik motiválnak a céljaid elérésében. 

Saját céljaik után mennek

A sikeres emberek előre eltervezték, hogy ők sikeresek lesznek és tetteikkel bizonyították is maguk és a külvilág számára az elszántságukat. A céljaikat lerombolhatatlan falként állítják maguk elé és semmi én senki nem tántoríthatja el őket az elérésüktől. A magukba vetett hitük rendkívül erős, és ez az ami sikerre vezeti őket. Ha van egy célod, egy terved akkor ne hagyd, hogy bárki elbizonytalanítson vagy lebeszéljen róla. Ha te úgy gondolod ez a cél megvalósítható akkor tegyél meg mindent az igazad bebizonyítására.

Eleget alszanak

A kipihentség nagyon fontos ahhoz, hogy a nap folyamán produktívak tudjunk maradni. Ha túl későn kerülünk ágyba, akkor valószínűleg nem fogjuk tudni kipihenni magunkat reggelig és ez pedig a hatékonyságunk rovására mehet. Napi 7-8 óra alvás javasolt átlagosan, de persze vannak kivételek, akiknek ennél valamire többre, de olyan is akad akinek kevesebbre van szüksége a megfelelő kipihentséghez.

Több lábon állnak

Arra a kérdésre, hogy hány helyről származnak a bevételeik a megkérdezettek 65%-a legalább 3 helyet említett. A sikeres emberek sose támaszkodnak egyetlen bevételi forrásra, mindig több lábon állnak. Ez biztonságérzetet is nyújt, ami csökkenti a stresszt. 

Nem pazarolják az idejüket

Az ember életében nem a pénz az egyetlen dolog, amit elpazarolhat felesleges dolgokra, hanem az idő is. Talán az időnk pazarlása még nagyobb hiba, mint a pénzünké. Sokan a nap folyamán rengeteg időt pazarolnak el értelmetlen dolgokra, mint például órákig görgetni a Facebookon és mások képeit videóit nézegetni, vagy értelmetlen cikkeket olvasgatni a neten, sorozatokat nézni stb. Természetesen néha kell egy kis kikapcsolódás, de a hangsúly a mennyiségen van. Ha úgy érezzük, hogy minden fontos dolgot megtettünk aznap, akkor a végére ha marad egy kis időnk nyugodtan kikapcsolódhatunk ily módon.