Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a tudomány pedig azóta csak tovább fényezte ezekről a ropogós gyümölcsökről alkotott pozitív képünket.
Mindenekelőtt nézzük meg, hogy mi mindent nyújt egy átlagos méretű hámozatlan alma: 125 kalória, 30 g szénhidrát (napi adag 10%-a), 4,9 g étkezési rost (20%), 22 g cukor, 0,6 g fehérje (1%), 0,053 mg riboflavin (3%), 116,6 IU A-vitamin (2%), 0,072 mg B6-vitamin (4%), 0,51 mg E-vitamin (2%), 5,5 mikrogramm K-vitamin (7%), 10,6 mg magnézium (3%), 25,44 mg foszfor (3%), 220,48 mg kálium (5%).

Hogyan járulnak hozzá egészségedhez az almák?

Az almák számos jótékony hatást sorakoztatnak fel. Ott van például a vércukorra és a gyulladásokra gyakorolt pozitív hatásuk, de nem elhanyagolandó „rossz” koleszterinszintet csökkentő tulajdonságuk is, amiket a bennük található antioxidáns hatású procianidineknek köszönhetnek. Az almák szívgyógyszerek is – a koleszterinszint csökkentése mellett az almák (egész pontosan magas polifenoltartalmuk) a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelmet is csökkentik.

Ha mindez nem lenne elég, akkor ott van még az elmére gyakorolt védelmező hatásuk is – az antioxidánsok olyan idegkárosító betegségek ellen erősítik a védelmet, mint az Alzheimer vagy a Parkinson-kór. Meggyőztünk? Ha igen, akkor a következőkben megtudhatsz mindent, amit az almaevésről tudni érdemes! 

Rovarirtó szerek – Van mitől félned?

Mint a legtöbb gyümölcs esetében, az almatermesztés során is gyakran használnak különféle rovarirtó szereket. Éppen ezért ajánlatos inkább organikus forrásokból beszerezni almáidat. Egy kiadós mosás természetesen elengedhetetlen, bárhonnan is veszed őket, de a kifőzés, hámozás és a lé kifacsarása is segíthetnek elkerülni a rájuk ragadt mérgek egy részét.

Számít, hogy milyen almát eszel?

Az egészséges polifenolok mennyisége eltér ugyan a különböző fajták és kultúrfajták között, de minden egészséges termés tele van erős antioxidánsokkal. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Piros, vagy zöld?

Az almák színüktől függetlenül rengeteg tápanyagot tartalmaznak, azonban a piros változatokban nagyobb mennyiségben találhatók meg az antociánok, amelyek a szív egészségéért és a koleszterinszint csökkentéséért felelősek. A Red Delicious néven futó fajták például ötször annyit tartalmaznak ebből az összetevőkből, mint a Granny Smith almák, míg az utóbbi átlagosan valamivel több A-vitamint kínál az említett piros fajtánál. Az alma színe nem kell, hogy dilemmát okozzon – bármelyik jó választás!

Mi van a héjukban?

Egy nagy adag egészséges fenol! Valójában jóval több, mint a húsban. A héj átlagosan az egész gyümölcs súlyának 10%-át teszi ki. Érdemes tehát ezt is elfogyasztani almaevéskor.

Elég, ha almalevet iszol?

Az egész almák elfogyasztásával rengeteg egészséges rost és növényi antioxidáns kerül a szervezetbe, ami természetesen nagy segítség az immunrendszernek. Az almalevek azonban általában tele vannak természetesen előforduló cukrokkal („almalé-koncentrátumok”) és vízzel, ezért nem túl laktatóak, de annál több kalóriát képviselnek. Almalékészítéskor a hússal együtt sok fontos tápanyag és antioxidáns is eltűnik.

Mi a helyzet a szárított almákkal?

Jó hírrel szolgálhatunk azoknak, akiknek a szárított almák a kedvenceik: az szárított almákban is megtalálható rostok felelősek a koleszterinszint csökkentéséért, javítva ezzel a szív egészségét. Lehetőleg próbálj olyan szárított almát vásárolni, ami semmilyen édesítőszert, és csak kevés tartósítószert tartalmaz.

Tényleg csodaszer az almaborecet?

A baktériumok és élesztő almaléhez való hozzáadásával készített almaborecet egy édeskés gyümölcsecet, amiről sok helyen azt olvashatjuk, hogy segít a fogyásban és számos betegséget is gyógyít. Sajnos ez messze áll a valóságtól, az azonban tény, hogy ártani sem árthat (kivéve a nyelőcső refluxszal élőknek). Ha eddig is szeretted az almaborecetet, akkor nyugodt szívvel használhatod fel fogásaidhoz, csak ne várj tőle csodát. Nagy mennyiségű, rendszeres fogyasztása nem segíti elő sem gyógyulásod, sem pedig fogyásod.