Energia kell, de az energiaital megfontolandó! Az utóbbi években népszerű energiaitalok egyáltalán nem veszélytelenek.
Magdalena Szotowska és lengyel munkacsoportja azt tanulmányozta, hogy a különböző energiaitalok milyen módon és mértékben befolyásolják a vérnyomást, a szívműködést, a szívritmust.

Az energiaital befolyásolja a reakcióidőt is

A közlekedési balesetek, illetve a gyorshajtás hátterében igen gyakori az energiaitalok rendszeres, már-már szenvedélyes fogyasztása.

A tizenévesek körében növekedett az utóbbi években az energiaital-fogyasztás, nem ritkán más koffeintartalmú szerekkel vagy alkohollal. Lengyelországban128 fiatalnak volt emiatt szüksége kórházi ápolásra.

Az energiaital vizsgálata

A lengyel munkacsoport 18, önként vállalkozó, 20-35 éves, egészséges embert vizsgált. A résztvevők kétféle erősségű energiaitalt, vagy megkülönböztethetlen, de hatóanyagot nem tartalmazó álitalt kaptak. Az egyes italfélék fogyasztása véletlenszerűen történt, és sem a résztvevők, sem a vizsgáló orvosok nem tudták, mi van a pohárban.

Az egyik ital 120 mg koffeint, a másik 360 mg koffeint tartalmazott. A kisebb, egyszeri adag sem a vérnyomást, sem a pulzusszámot nem változtatta jelentősen, de a nagy hatóanyag-tartalmú változat megemelte a vérnyomást és fölgyorsította a szívműködést, ráadásul szívritmus- és alvászavarokat is okozott.

A veszélyes hatás nem csak a koffein következménye. Amy M. Franks cikke az Annals of Pharmacotherapy-ban azt bizonyította, hogy a 80 mg koffeint és 1000 mg taurint tartalmazó energiaital mérhetően erősebben emelte a vérnyomást, mint a koffein ugyanolyan adagja.

Ez adja az energiát: a taurinról röviden

A taurine, (2-aminoetán-szulfonsav) az állati szövetek jellemző szerves anyaga. Főként az epében és a bélben fordul elő.

Számos biológiai szerepe ismert: epesavak megkötése, antioxidáns sajátságok, kalcium-anyagcserében való részvétel. A szív-érrendszeri működésben is alapvető, valamint a vázizomzat fejlődésében és működésében, a retina és a központi idegrendszer működésében szintúgy. Valószínűleg e sokszínűsége miatt is kedvelt alkotórésze az energiaitaloknak.

Forrás: MTI