A védőoltások szerepe kulcsfontosságú egészségünk megőrzésében. Az idei influenzaszezon ellen is úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha beoltatjuk magunkat a betegség ellen, de miért nincs még oltás az őszi nátha megelőzésére?
A kutatóknak és az oltásoknak hála ma már nagyon sok betegséget teljesen el tudtunk tüntetni mindennapi életünkből. A fránya náthavírus ellen azonban mintha tehetetlenek lennénk, pedig egy alapos megfázás napokra megkeserítheti az életünket, csökkenti a munkaképességünket, és – mivel fertőző – akár betegszabadságra is kényszeríthet. Nézzük, miért nem fejlesztettek ki eddig hatékony nátha elleni oltást.

Nem eléggé súlyos betegség?

A hiányzó védőoltást indokolhatja az, hogy sokan a náthát nem tartják komoly betegségnek, így védőoltást sem tartanak szükségesnek. Való igaz, hogy nem olyan súlyos, mint az influenza (amit nem náthavírus, hanem influenzavírus okoz, így a két betegség jól elkülöníthető), és egy egészséges immunrendszerű ember pár nap alatt kikeveredik belőle, de sokaknál a nátha okozta hőemelkedés, fáradtság vagy állandó orrfolyás egy egész hétig eltart, vagy mondjuk a köhögés nem szűnik meg hetekig.

Túl sokféle vírus létezik

A megfázást okozó rhinovírusnak összesen 160-féle vírustörzse van, ez pedig elég nagy szám ahhoz, hogy nehéz legyen oltóanyagot kifejleszteni. Ettől még évtizedek óta folynak a kutatások, s talán a mostani kutatóknak sikerül végre áttörést elérniük. Az Imperial College London szakemberei megpróbálják azonosítani a sokféle törzzsel rendelkező vírusok közös nevezőjét, ami ellen már lehetne oltani az embereket. Az amerikai Meissa Vaccines gyógyszergyártó kutatói olyan oltóanyag-keveréken dolgoznak, ami többféle vírustörzs ellen tartalmaz egyben oltóanyagot, s ha sikerrel járnak, akkor sikerül legalább a fele ellen védettséget kialakítani.

Aktiváljuk az immunrendszerünket

A legegyszerűbb náthamegelőző megoldásnak az tűnik, ha saját immunrendszerünk vírusölő működését próbáljuk meg lemodellezni. A kutatók annyit már kiderítettek, hogy a betegség hatására testünkben különböző peptidek képződnek, amelyek le tudják győzni a vírust, de ezek a molekulák csak rövid ideig életképesek. Egyes vizsgálatokban ezt az élettartamot próbálják meg növelni, reméljük, egy nap sikerrel járnak, mert ez is hozzájárulhat a hatékony megelőzéshez, kezeléshez.

Addig is kifejezetten biztatóak brit kutatók eredményei, akiknek a jövőben sikerülhet megállítani a náthavírusok szaporodását.