Nyilván veled is megesett már, hogy felébredtél az éjjel közepén, annyira begörcsölt a lábad. Ha nem tudod, mitől van, és mit csinálj ellene, olvasd el!
A vádligörcs leginkább a rendszeresen edzőket, a terhes kismamákat és az idősebb embereket érintik, utóbbiak közül a nőket inkább, mint a férfiakat. A fájdalom rendszerint egyoldali, és akár a lábfejig terjedhet, amikor a talpat is érinti, és a lábujjak összeugranak. Különösen rossz érzés az éjjeli lábikragörcs, amely leginkább a kora reggeli órákban jellemző. Az elszenvedője gyakran csak úgy tud enyhíteni a fájdalmán, ha kiszáll az ágyból, és járkál keveset, míg a görcs végre enged.

A legfontosabb elsősegély a görcsösen összehúzódott izom nyújtása. Ne várjunk tehát szenvedve, hogy majd magától elmúlik a görcs a lábunkból, segítsük elő a panasz megszűnését: ragadjuk meg a lábujjainkat és mozdítsuk őket felfelé, a sípcsont felé. A séta is segít. A görcs elmúltával megmasszírozhatjuk a vádlit.

A lábikragörcs leginkább vízhiány vagy elektrolit hiány miatt kezdődik. Az izmok ilyenkor sokkal könnyebben ingerelhetők, erősebben reagálnak az ingerekre, ilyenkor pedig váratlan összehúzódásokat észlelünk. Nyáron, melegben gyakrabban jelentkezik, amikor a fokozott verejtékezéssel sót és vizet veszítünk. 

A hideg vízben úszás, merülés közben is meglephet bennünket a lábgörcs. Ha ennek hatására megijedünk, az akár fulladáshoz is vezethet. Ha a lábikragörcs biciklizés, síelés vagy kirándulás, vezetés közben jelentkezik, balesetet szenvedhetünk. Az izomsejtben magnéziumhiány lehet, ha a vér magnéziumszintje normális, akkor is. A túlzott verejtékezés, a hányás, a hasmenés, a súlyos lelki és testi traumák, vagy nőknél a terhesség is teremthet az izmokban magnéziumhiányt.

Egyes orvosságos hosszú távú szedése is víz- és elektrolithiányt okozhat. Ilyenek a hashajtók, a vízhajtók, a kemoterápia, a lítium, a cimetidin nevű savlekötö, az asztma elleni szerek. A magnéziumhiány az egyoldalú táplálkozástól, a szélsőséges és szigorú fogyókúrától, a hosszabb böjtöléstől, valamint a túl kevés vízivástól is lehet, az anyagcserezavarok és a cukorbetegség, valamint a különféle érrendszeri betegségek is előidézhetik.

Ha a keringési betegségek mellett jelentkezik a lábikragörcs, azt komoly figyelmeztetésnek kell vennünk, ugyanis a tünet trombózisra is utalhat. Ezt alaposan ki kell vizsgálni, és pozitív lelet esetén azonnal kezelni kell! Lábikragörcs kísérheti a perifériás artériák megbetegedését, szűkületét, elzáródását is. Ezt a betegséget kirakatnézegető betegségnek is nevezik, mert a beteg egyszerre rövidebb távokat képes csak megtenni fájdalommentesen, minduntalan meg kell állnia egy rövid pihenépre, mintha a kirakatokat nézegetné. Az ok nagyon gyakran a dohányzás.

Végül és nem utolsósorban szóba jöhet az izomzat általános elsavasodása is. Savmentesítést végezzünk lúgosító hatású étrend fogyasztásával, amely főként zöldségekből áll, ezen belül is kitüntetett helyet foglal el a burgonya.

A lábikragörcs megelőzése érdekében fogyasszunk minél több folyadékot, főként ásványvíz, valamint tea formájában (naponta 2-3 liter). Kiegyensúlyozott, változatos étrenddel fenntarthatjuk ásványianyag-háztartásunk egyensúlyát. Különösen sok magnéziumot tartalmaznak a teljes őrlésű gabonakészítmények, a zabpehely, a dió- és mogyorófélék, a legtöbb zöldség (főként a zöld színűek), a burgonya, a banán, az aszalt sárgabarack és a csokoládé. A dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás természetesen kerülendő.

A kifejezett magnéziumhiány kiegyenlítése érdekében megfelelőek a magnéziumtabletták. A napi dózis: 200-400 mg. Súlyos veseműködési zavarok esetén azonban óvatosan kell adagolni a magnéziumot. Segíthetnek a relaxációs gyakorlatok, mint pl. a jóga vagy az autogén tréning, vagy a meleg lábfürdők (vénás megbetegedés esetén azonban tilos!). Egyesek esküsznek rá, hogy segít, ha térdhajlatuk alá éjszakára egy hengerpárnát helyeznek. Ez azonban csak azt jelzi, hogy a lábikra izomzatának sürgős nyújtásra van szüksége.

A görcsös fájdalmak enyhítésére kamilla, levendula, majoránna, rózsafa olajának keverékét oldjuk jojoba- vagy mandulaolajban. Ezzel masszírozhatjuk a lábikrát. Hasonlóan jótékony hatású az árnikakrém vagy a gingko bilobából, fokhagymából készült, belsőleg alkalmazandó preparátumok, vagy a hajdina föld fölötti részéből készült tea.

A teához 2 teáskanálnyi gyógyfüvet dobjunk 1 liter forró vízbe, forraljuk 1 percig, majd hagyjuk állni 10 percig. 4-8 héten át, naponta 2-3 csészényit igyunk meg a leszűrt teából. A népgyógyászat lábikragörcsre cickafarkból, somkóróból és libapimpóból készült teát ajánl. A hagyományos házi receptek szerint az izomzatot ajánlatos bedörzsölni sósborszesszel, svédkeserűvel, de alkalmazhatunk libapimpóból készült pakolást is a lábikrára.

Ellenőrzött klinikai tanulmányok szerint a kínafa kérgéből készült növényi kivonat alkalmazása a páciensek több mint 80%-ánál bevált. A kinin csökkenti az izomzatban elhelyezkedő idegi végkészülékek ingerlékenységét, ami által jelentősen ritkulnak és enyhébb lefolyásúvá válnak a görcsök.