Akaratod ellenére újra és újra lejátszódik a fejedben egy ismerős dallam? Olyan, mintha bennragadt volna a fejedben? A jelenséget igen találóan dallamtapadásnak nevezzük.
Csak keveseknek adatik meg, hogy ezt az állapotot kellemes élményként éljék át, a többség boldogan megszabadulna a gondolatait rabul ejtő zenétől. Hogyan tehetjük ezt meg?

A kutatók szerint az alábbi tippek segíthetnek rajtunk:

Rágózás: egy brit kutatás szerint a rágózás képes megváltoztatni a memória-visszahívást és a dallamok rögzülését. A rágó ilyen irányú hasznosságán nem kell meglepődni, hiszen mentális betegeknél is jó hatással van az elmére: egyes feltételezések szerint csökkentheti a hallucinációkat és a kényszeres gondolatok előfordulását.

Anagramma: ez a szójáték eredményesen ellensúlyozza a dallamtapadást, a Nyugat-Washingtoni Egyetem kutatói szerint. A cél érdekében válasszunk egyszerű anagrammákat, mert ezek sokkal hatékonyabbnak bizonyulnak, mint a nehezebb játékok. Ha nem kedveljük az anagrammákat, megpróbálkozhatunk a sudoku logikai játékkal, melyek közül szintén a könnyebbek tudják inkább elhessegetni a beragadt dallamokat.

Olvasás: akár olvasunk, akár hangoskönyvet hallgatunk, mindkét módszer segíthet az agyunkat elterelni a bosszantó zenétől.

Instrumentális zene: azaz hangszeres zene ének nélkül. Fura lehet, hogy a fejünkben rekedt zenét egy másikkal próbálunk elűzni, de segíthet, ha olyan zenét választunk, melyben nincs ének, ezek ugyanis kevésbé hajlamosak arra, hogy megtapadjanak az agyunkban.

Figyelemelterelés: bármi segíthet, a sportolás, a beszélgetés és a szórakozás a barátokkal, sőt, még a hangos éneklés is. A séta is hasznos lehet, de fontos, hogy ne a betapadt zene ritmusában, hanem annál lassabb vagy gyorsabb ütemben lépdeljünk.

A leghíresebb, dallamtapadás jelenségét kiváltó zenék: Spice Girls: “Wannabe”, Lou Bega: “Mambo No 5”, Survivor: “Eye of the Tiger”, Lady Gaga: “Poker Face”, Michael Jackson: “Billie Jean”, Britney Spears: “Baby One More Time”.

Fontos, hogy ne stresszeljünk a fejünkben ismétlődő zene miatt, mert minél görcsösebben akarunk tőle megszabadulni, annál makacsabbul fog ragaszkodni hozzánk.

Forrás: Minden, ami hallás