Kamaszéveink során sokan megszenvedtünk a zsíros bőrrel és a pattanásokkal, ha azonban a tinédzserkor végével is megmaradtak a kellemetlen tünetek, összeszedtünk néhány módszert, amik biztosan működnek.
Pattanás. Már magától a szótól is sokan rosszul lesznek, hát még ha az arcunkon éktelenkedik. Félünk, hogy a tekintetek emiatt fognak ránk szegeződni, és mikor beszélünk, csak arra tudunk gondolni, hogy a beszélgetőpartnerünk vajon észrevette-e, vagy sem. Természetesen nemcsak a pattanások okoznak problémát, ezért szokták az aknét használni mint összefoglaló név, ami magában foglalja a pattanást, a mitesszereket és a pörsenést is. Bennük az a közös pont, hogy létrejöttükkor a bőr pórusai eltömődnek, ennek következtében pedig gyulladás lép fel.

Az aknék folyamatos megjelenése végigkísérheti az ember fiatalkorát, sőt, valaki egészen időskoráig szenved a problémától. De mit tegyünk ellene?

Azt szokták mondani, hogy a legtöbb pattanást, bőrelváltozást jobb inkább békén hagyni és szakemberre bízni, hiszen ha rosszul nyomjuk ki, a genny a bőrünk mélyebb rétegeibe juthat, ami súlyosbíthatja a problémát.

Ezzel szemben a mitesszereket könnyen ki lehet tisztítani, hiszen lényegében ez egy eltömődött pórus. Mielőtt azonban eltávolítjuk a mitesszereket, gőzöljük át az arcunkat kamillateával, hiszen a gőztől kinyílt pórusokból sokkal könnyebben fog eltávozni a piszok és a faggyú.

Az akné ellen könnyedén felvehetjük a harcot benzoil-peroxid-tartalmú, gyógyhatású készítményekkel is, hiszen a peroxid elpusztítja a pórusokban az aknét okozó baktériumot, míg a benzoil a pórusokat eltömítő faggyú termelését fogja gátolni a faggyúmirigyekben. Az akné leküzdésére használatos gyógykészítményeket általában gél, folyadék vagy krém formájában árulják, ezek közül pedig a vizes gél használata a leghasznosabb, hiszen ez irritálja a legkevésbé bőrünket. Ezt érdemes esténként egy órán át a bőrünkön hagyni, majd ennek leteltével alaposan lemosni.