Azoknak az embereknek, akiknek a születési képletében meghatározó a Mérleg jegy, nagyon fontos az egyensúly és az emberi kapcsolatok. Harmóniát szeretnének – időnként mindenáron.
Ez egy levegős, vénuszi jegy, így elsősorban a szellemi szintekből indulnak az impulzusok. Erőteljesen törekednek arra, hogy esztétikus képet mutassanak a környezetük felé. A „béke nagykövetei” lehetnek, ha valóban egyensúlyban vannak önmagukkal.

Ennél az írásképnél jól megfigyelhetőek a szépen formált betűk és a harmóniára törekvő íráskép. Szellős írás (nagy szó- és sortávolságok), ami az első jele annak, hogy bár nagyon barátságos, kedves személyről van szó (szépen formált, jól kiírt hurkok), de ugyanakkor túlzottan óvatos is, ezért nehezen enged közel magához másokat.
A sorok futásánál láthatjuk a kissé dülöngélő betűket és szavakat. Ez a hatás az ésszerűség és az érzelmek közötti mérlegelés folyamán, a belső dilemma következtében jön létre. A Duktor a felmerülő szituációk során nehezen dönti el, hogy melyikre hallgasson. Egyszer az egyikre, – jobbra dől (ráció), máskor a másikra – balra dől (emóció).

Hasonló dilemma látszik azon a téren is, hogy mi a fontosabb? A külvilágnak való megfelelés, vagy a saját érzések, igények? Hogy viselkedjen, mit tegyen, hogy elfogadják és szeressék? Eközben a saját személyisége mennyire tud kibontakozni? Nehezen viseli el az egyedüllétet, ezért ezen a téren is erősen billeg a „mérleg”.

A Grafoterápia eszköztára lehetőséget kínál arra, hogy miután az íráselemzés során a napvilágra kerülnek a nehézségek, a korrekciók által létrejöhessen a valódi harmónia. A példaként bemutatott esetben a Duktornak (a kézírást adó személy) az alábbiakra érdemes figyelnie:
– A szótávolságok csökkentése. (Az ideális kb. 2 saját ovál/”o”-betű)
– Az alsózónás hurkok kiírt, hurkos megformálása. (Elsősorban a „g”-betűk arányos megformálása.)
– Egyenletes dőlésszög, ami egy egységes, enyhe jobbra dőlést jelent (ha jobb kezes).
– Az ékezetek hosszának csökkentése, mert ez a túlzott mentális kontrollt mutatja, ami szintén felborítja az egyensúlyt. (A megfelelő hossz: fél saját oválnyi.)

A Duktornak okos, és intelligens személyisége van, ezért ez Grafoterápia módszerét tudatosan alkalmazva sokat haladhat előre az önmegismerés, és a hatékony önkifejezés útján.

Varju Beáta
www.grafomuhely.hu