Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Miért és hogyan készíts pitypangteát?

Gondoltad volna, hogy a ház körül növekvő fű tele van egészséges tápanyagforrásokkal? Elhinnéd, ha azt mondanám, hogy ezekből a gyomoknak tartott növényekből jótékony hatású teákat készíthetnél? Bizony – a pitypangok olyan természetes kincseket rejtenek magukban, amikről csak kevesen tudnak.
Ez azért olyan meglepő manapság, mert az évezredek során többféle módon is alkalmazták gyógyhatásukat különféle egészségügyi bajok enyhítésére, egy jó ideje pedig tudományosan is bizonyítottá vált, hogy tele vannak vitaminokkal is. A pitypangokban rejtőző tápláló anyagokat és összetevőket legegyszerűbb és legkényelmesebb módon tea formájában viheted be szervezetedbe. Ennek a növénynek a gyökerei, a levelei és a virágai is elkészíthetők teának. A tea íze és tápértéke attól függ, hogy a pitypang mely részéből készítik – a gyökerek kiválóak a májproblémák enyhítésére, a levelek a vesét célozzák meg, a virágok pedig általában a legízletesebbek és a leggazdagabbak jótékony hatások szempontjából.

A pitypangok begyűjtése

A vadon termő pitypangok összegyűjtése egyszerű feladatnak hangzik, azonban lehetetlen tudni, hogy egy adott növény milyen méreganyagokkal találkozott növekedése során. A pitypangok nem feltétlenül mindig a legideálisabb körülmények között teremnek, így ha azt gyanítod, hogy bármilyen vegyszerrel vagy gyomirtóval kerültek kapcsolatba, akkor semmiképpen ne szedd fel őket.

A nyílt, fás területeken termő pitypangok általában a biztonságosabb kategóriát képviselik, ahogyan a saját kertedben termő példányok is (persze csak ha nem használsz vegyszereket). A pitypangok leveleit az édes íz érdekében tavasszal ajánlott leszedni, amikor a legzsengébbek. A gyökerek ezzel szemben ősszel vagy télen szüretelve biztosítják a legédesebb ízt. A levelek nagyjából egy hétig maradnak frissen, ha a hűtőben tárolod őket egy nedves papírtörlőben. A következő oldalon elmondom, hogyan készíthetsz pitypangteát! 

A gyökerek leszüreteléséhez az egész növényt ki kell, hogy húzd a talajból, mert első sorban a főgyökérre lesz szükséged, amiből a mellékgyökerek állnak ki. Miután alaposan lemostad, felhasználhatod nyersen a teához, vagy lassú tűzőn két órán keresztül pörkölheted, hogy „pitypangkávét” készíts magadnak. Fontos: Ne feledd – a beporzásért felelős lepkéknek, méheknek és más rovaroknak nagyobb szükségük van a pitypangokra, mint neked, ezért sose szedd le az összes virágot egyszerre egy helyen!

Hogyan készül a pitypangtea?

A pitypangtea elkészítése pofonegyszerű. Nem kell hozzá más, mint egy adag forró víz, amit néhány apróra vágott levélre vagy pörkölt gyökérre kell ráönteni, és hagyni, hogy a tápanyagok átfőjenek a vízbe. Attól függően, hogy milyen erősre szeretnéd a teát, tovább is benne hagyhatod a pitypangdarabokat, de általában 5-10 perc bőven elegendő kell, hogy legyen. Ajánlott frissen szedett pitypangokból elkészíteni az italt. Ha a kész tea túl keserű, akkor egy szelet citrommal és/vagy egy kevés mézzel javíthatsz az ízén. A pitypang darabjait ki is száríthatod (ehhez használhatsz szárítógépet, egy 120 fokra melegített sütőt, vagy akár a nap melegét is egy forró nyári napon), majd egy légmentesen záródó tárolóban sokáig megőrizheted későbbi használatra.

A pitypangtea mellékhatásai

A pitypangtea habár tele van tápanyagokkal és fogyasztása általánosságban biztonságosnak számít, érdemes tisztában lenni néhány ritka mellékhatásával. Néhányan gyomorfájást, hasmenést tapasztalhatnak, amiért valószínűleg a növény hashajtó hatása okolható. Másoknál allergiás reakciókat válthat ki a pitypang, és bizonyos gyógyszerekkel sem fér össze. A pitypangok levelei nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ami segíti a véralvadást, ezért érdemes tartózkodni tőlük, ha vérhígító gyógyszereket szedsz. Ha nem vagy biztos benne, hogy a pitypangtea biztonságos-e számodra, akkor előzőleg egyeztess háziorvosoddal, és csak egy nagyon kis mennyiségben próbáld ki első alkalommal.

Kiváló tápanyagforrás

A pitypangtea tele van kalciummal, vassal, káliummal, K, A és B6-vitaminokkal, riboflavinnal és tiaminnal. Említésre méltó még antioxidáns hatású flavonoidtartalma is.

Cukorbetegeknek ajánlott

A kutatások szerint a pitypangtea segít a vércukorszint csökkentésében, ami rendkívül fontos a cukorbetegség kordában tartásához. Habár még további kísérletekre lesz szükség, az eddigi eredmények nagyon ígéretesnek tűnnek.

Koffeinmentes „kávé”

Ha nyugtalanít a manapság sokakat érintő koffeinfüggőség, akkor válts pörkölt pitypanggyökér-teára. Ez a készítmény hasonló kinézetű és ízű, mint az igazi kávé, azonban koffein helyett antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal van tele, így nem kell félni a hirtelen energiazuhanástól, ami a kávé erejének „lejártakor” tapasztalható.

Gyulladáscsökkentő hatású

A krónikus gyulladások az ízületi fájdalmaktól kezdve a fejfájásokig rengetegféle egészségügyi problémát előidézhetnek. A pitypangtea antioxidánsai gyulladáscsökkentő hatóanyagokként veszik fel a küzdelmet a gyulladással járó fájdalommal és duzzadásokkal.

Segít a csontok megerősítésében

A pitypangban található nyomelemek (kalcium, cink, magnézium és vas) nagyon fontosak a szervezet számára a csontok megerősítéséhez és a csontritkulás elkerüléséhez. Ez a kor előrehaladtával egyre fontosabbá válik, hiszen idővel a csontok sűrűsége természetesen csökkenni kezd, ha a szervezet nem kap elegendő utánpótlást.

Javítja a keringést

A pitypangtea vastartalmának köszönhetően a vérkeringést is fokozza. A vörösvérsejtek számának megnövelésével a test minden része könnyebben hozzájuthat majd a szükséges oxigénmennyiséghez.

Nincsenek megjegyzések