Annak ellenére, hogy a borsmentaolaj az egyik legszélesebb körben használt illóolaj a világon, mégsem esik róla sok szó. Pedig elképesztően hasznos, ráadásul erős mentolos illata a bőrrel érintkezve hűsítő érzést ad, amit fő komponenseinek, a mentolnal és a mentonnak köszönhet.

Antibakteriális hatás

Ha a kézmosószappanunkba csepegtetünk egy kis borsmentaolajat, kutatások szerint 22 féle baktérium és 11 féle gomba lesz pusztulásra ítélve.

Hajnövekedés

A borsmentaolaj serkenti a hámsejtek fejlődését, így még hajnövesztőszerként is alkalmazhatjuk. Nincs más dolgunk, csak a sampununkba keverni néhány cseppet belőle.

Fényvédő

Bár már vége van a nyárnak, a napnak még mindig van ereje, bőrünknek pedig fényvédelemre folyamatosan szüksége lenne. Egyes kutatások alapján az összes esszenciális olaj közül a bormentának van a legerősebb fényvédő hatása.

Pattanások ellen

Ha makacs pattanásokkal küzdünk, nincs más dolgunk, mint a kezelendő területre fültisztító pálcikával kenjünk egy kis borsmentát. Azonnal segíteni fog a vörösség enyhítésében, ráadásul a gyulladást is csökkenti, és segít bőrünknek a mihamarabbi tisztulásban.

Hangulatjavító

A borsmentaolajat az aromaterápiában koncentrációkézség javításra és hangulatjavításra is használják. Így érdemes kipróbálnunk, nincs más dolgunk, mint hogy egy vízzel töltött cseréptálkát helyeünk egy fűtőtestre, amibe csepegtetünk egy kis borsmentaolajat, hogy kellemesen párologjon.

További tippek a borsmentaolaj alkalmazásához:

  • Bőrviszketés esetén: keverjünk 2-3 cseppet a testápolónkba, és így alkalmazzuk
  • Szájvíz gyanánt: Egy deciliter desztillált vízbe tegyünk 2-3 csepp bormentaolajat, de ügyeljünk arra, hogy használat előtt mindig alaposan rázzuk fel, mielőtt öblögetünk vele.