A laktózérzékenység mára már igazi népbetegséggé nőtte ki magát. Sokak életét megkeseríti, azonban ha időben diagnosztizálják, és kezelik csak kisebb kényelmetlenséget okozhat, ezért fontos, hogy tudd mi is az a laktóz érzékenység valójában.
A laktózérzékenység a tejben található tejcukor lebontásának zavara, képtelensége, aminek oka a lebontásért felelős laktáz enzimek hiánya, vagy a túl kevés enzimtermelődés. Ennek a betegségnek több formája létezik, ezért sokakban él zavaros kép a betegség tüneteivel és gyógyításával kapcsolatban. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság 75%-a küzd a tejcukor lebontásával, ami az ázsiai országokban 90%. Számos negatív tünete van, azonban még is nehéz felismerni a betegséget időben a tudatlanság miatt, és mert sok tünete beleillik más betegségek tünetegyüttesébe, és többnyire az orvosok is csak legvégső esetben gondolnak a laktóz emésztési zavarára. 

A laktózérzékenység fajtái

Három fő csoportot különböztetünk meg ha laktózérzékenységről beszélünk

Veleszületett laktázelégtelenség: Ez a fajta még csecsemőkorban jelentkezik, és ok borsot tör az anyukák orra alá. Szerencsére ez a fajta az idő előrehaladtával elmúlik, így csak azt a pár évet kell kibírni, viszont nagyon nem egyszerű a helyzet. A tünetmentességhez a szoptató anyuka teljes diétája szükséges, ugyan is az anyatejen keresztül is eljut a kicsi szervezetébe a laktóz, amit nem tud megemészteni. Legtöbbször a hasmenéssel hívja fel magára a figyelmet ez a betegség, azonban egy alattomos fajátja látszólag tünetmentes, de súlyosan károsítja a baba szervezetét. 

Elsődleges laktózérzékenység: A laktáz enzim termelődése ezekben az esetekben 10 éves kor környékén elkezd csökkenni, majd a bevitt ételek laktóztartalmától, és az életmódtól függően felnőtt korra akár teljesen le is állhat. Ebben az esetben a betegség genetikai eredetű, és gyógyíthatatlan, maximum a tünetek mérséklése, az emésztőrendszer megvédése lehet a kezelés, és a diéta célja. Egyes kutatások szerint ha időben diagnosztizálják, még mielőtt a tejcukrot lebontó enzim termelődése teljesen leállna, diétával hosszú évekig szinten tartható, és bár csökkent a megemészthető laktóz mennyisége, de egy kis diéta hiba, vagy ritkán elfogyasztott tejes ételek nem okoznak komolyabb problémát. A súlyosabb laktózérzékenység tünetei szigorú diéta mellett teljesen megszűnhetnek, azonban sosem ehet a beteg tejet tartalmazó ételeket.

Másodlagos laktózérzékenység: Környezetileg előidézett laktóz emésztési probléma, melyet az akut bélfertőzések váltanak ki, de a lisztérzékenység is kiválthatja. Ez egy átmeneti érzékenység, ami nem csak tünetmentesíthető, de a megfelelő diagnózis után akár gyógyítható is.

Laktózérzékenység tünetei

A laktózérzékenység erős tünetekkel jár együtt. Ha egy érzékeny tejcukrot tartalmazó ételt fogyaszt első körben puffadás, hascsikarás, majd erős hasmenéses panaszokat tapasztalhat. Ha hosszabb ideig nem diagnosztizálják, és a beteg fogaszt tejcukrot tartalmazó ételeket, a tünetek állandósulnak, és a mindennapok részévé válnak, így történhet meg, hogy bizonyos puffadásos tünetei már annyira beépülnek a beteg életébe, hogy nem is tudja, hogy az amit érez az nem egészséges. Ezen kívül gyerekkorban viselkedési zavarokat okozhat, de az álmatlanság, fáradékonyság is jellemző a hosszú ideig nem diagnosztizált laktózérzékenyekre.

Diagnosztizálás

Találkozhatunk olyan orvossal, aki csak annyit mond a páciensnek, hogy igyon meg otthon egy pohár tejet, és ha rosszul lesz tőle, akkor laktózérzékeny. Azonban ma már léteznek vizsgálatok amikkel tökéletesen megállapítható, hogy milyen típusú laktózérzékenysége van a betegnek. Létezik egy szájnyálkahártyából vett minta alapján történő genetikai teszt, ami pontosan megtudja mondani, hogy fenn áll e laktózérzékenység vagy nem, illetve azt is meg tudja mondani, hogy ha van akkor melyik típus. Ez egy nagyon hasznos teszt, körülbelül 5000 forintba kerül, és 10 nap alatt meg is van az eredmény, amit kipostáznak. Már több központ is van az országban amik vállalják ezt a genetikai vizsgálatot, de postai úton is nagyon könnyen elvégezhető.

A másik vizsgálat kicsit kellemetlenebb, ez a terheléses, kilégzéses tesz. Ebben az esetben a betegnek kórházi környezetben meg kell innia bizonyos mennyiségű tiszta laktózt, és utána az orvosok figyelik a tüneteket. Bizonyos időközöngént a betegnek bele kell fújnia egy készülékben, ami megmutatja, hogy mennyi hidrogént lélegzik ki a páciens, és ebből megállapítható, hogy mennyi laktózt képes megemészteni az adott szervezet. Ez a teszt szintén nagyon hasznos, viszont nagyon sok kellemetlenséget okoz, és emellett azt nem tudhatjuk meg belőle, hogy hányas típusú laktózérzékenységről van az adott esetben szó. Ha kiderült a vizsgálatok során, hogy tényleg a laktáz enzim termelésének csökkenéséről van szó akkor kezdődhet a kezelés, a laktózmentes diéta.

Mit nem ehet egy latózérzékeny?!

Ha megkaptad a diagnózist, hogy laktózérzékeny vagy, akkor sajnos szigorú tejcukor mentes diétát kell tartanod, ha nem akarsz továbbra is rosszul lenni. A rossz hír az, hogy olyan ételek is tartalmaznak laktózt amikre sosem gondoltál volna, a jó hír pedig, hogy az elmúlt 5 évben szerencsére az élelmiszer gyártók is felismerték a laktózérzékenység hírtelen terjedését, ezért ma már nagyjából minden pótolható laktózmentes verzióval. Akkor nézzük át mit ne egyél , ha tünetmentes szeretnél lenni.

Azt mindenki tudja, hogy a tejtermékekekben (tej, joghurt, sajt, vaj…) van tejcukor, ezért ezek tiltólistások, de azt már kevesebb tudják, hogy az összes péksütemény, a cukorok, a csoki majdnem összes verziója, néhány gyümölcslé, a felvágottak, a májkrém, a mirelit ételek, és a készételek, a konzervek mind tartalmaznak laktózt, ezért ezeket jobb elkerülni. Ezen kívül talán a legnagyobb meglepetés, hogy majdnem az összes gyógyszer is tartalmaz laktózt, így azokat is nagy körültekintéssel kell kiválasztani. A laktóz nagyon olcsó alapanyagnak számít ezért sok ételben, és gyógyszerekben térfogatnövelőnek használják, ez az oka annak, hogy ennyire sok mindenben megtalálható. Sokaknak a bőrük is reagál a laktózzal való érintkezésre, így testápolókat, és tusfürdőket is érdemes alaposabban átnézni, mert sajnos azok is szoktak tartalmazni. A lista rémisztő lehet, hiszen valószínűleg a kedvenc eddigi ételeidről le kell majd mondanod, de aggodalomra nincs ok, hiszen nagyon sokat változott a hozzáállás, és ezért nagyon sok laktózérzékenyeket segítő dolog jelent meg a piacon. Lapozz tovább, ha érdekel mikkel teheted könnyebbé az életedet, ha laktózérzékeny vagy.

Ezekkel könnyebb lesz a diéta!

A diéta tényleg nagyon nem könnyű, főleg az elején. Azonban a tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után jelentkező rosszullét sokat segít, hogy inkább el hagyd őket. Sajnos ez a diéta többnyire egy életre szól, de ne csüggedj, mivel egyre többen szenvednek a laktóz emésztésének problémájával, ezért egyre több termék jelenik meg amikkel már könnyedén ehetsz mindent amit a diéta előtt is ettél. 2015-16-ban született egy törvény, ami nem csak kimondja, hogy minden termék hátuljára fel kell tüntetni a termék összetevőjét, de sötét, vastag, nagyobb betűkkel ki kell emelni az allergéneket. Ez óriási segítség, mert így a boltban könnyedén átnézheted a termékeket, hogy melyiket eheted, és melyiket nem, így már sokkal kevesebb a diéta hiba, és sokkal kevesebb időbe telik megtalálni a neked való termékeket.

Léteznek laktáz enzim pótló készítmények, amikkel pótolják a betegség miatt a szervezetedből hiányzó tejcukor lebontó enzimet. Nem túl drágák, és vény nélkül is beszerezhetők, akár a közeli drogériában is. Több fajta készítmény is van a piacon, így mindenki megtalálhatja a számára legjobbat. Étkezés előtt kell bevenni őket, ha tudod, hogy nem fogsz tudni laktózmenteset enni, és probléma nélkül ehetsz akár pizzát is, de egy pohár tejet is nyugodt szívvel fogyaszthatsz. Azonban nem ajánlott minden étkezéshez használni, és mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia hogyan jó neki a gyógyszer használata, és hány darab kell egy adott ételhez.