Az igazi édesgyökér egy Európában és Ázsiában őshonos évelő növény, amely gyakran édesítésre használt fás gyökereket növeszt. A népies néven csak édesfaként vagy cukorkóróként ismert növény akár ötvenszer is édesebb lehet a cukornál, jellegzetes ízéért pedig a glycyrrhetinic acid nevű sav felelős.
Habár elsősorban dohány és édességek ízesítése céljából termesztik, az igazi édesgyökérnek máre legalább egy évezrede ismerjük számos alternatív felhasználási módját, különösen az orvostudomány terén.

Segít a testzsír csökkentésében

Mindössze 2,5 gramm édesgyökér-kivonat napi rendszerességű elfogyasztása két hónapon keresztül segített csökkenteni a testzsír mennyiségét egy kutatás önkénteseinek szervezetében. A 2014-ben publikált eredmények a sejten kívüli vízmennyiséget vizsgálták, illetve annak hatását a súlyfeleslegre, a BMI-re és a testzsír tömegére a tesztek előtt és után. Habár végül a vízmennyiség megemelkedett és a BMI változatlan maradt, a bőrredők vastagsága csökkent az édesgyökér fogyasztása után (még azokban az esetekben is, amelyekben az önkéntesek kalóriabevitele szintén változatlan maradt.)

Egy másik kutatás a glycyrrhetinic acid (GA) helyi alkalmazását vizsgálta, különösen a test zsírosabb területein. Az ehhez használt krém 2,5% GA-t tartalmazott, a résztvevők pedig napi 80 mg-t kentek belőle a combjukra egy hónapon keresztül. Az ultrahangos vizsgálatok kimutatták, hogy a GA kazelés jelentősen csökkentette a felszíni zsírrétegek vastagságát. Habár a GA mennyisége meglehetősen alacsony volt, a résztvevők BMI-je pedig a normális tartományba tartozott, a tanulmány szerzői szerint az ilyen helyi alkalmazású krémek az elhízással küszködők számára is segítséget nyújthatnának.

Javítja a tanulási készséget és serkenti a memóriát

Az igazi édesgyökér rengeteg antioxidánst tartalmaz, és ezek közül több is (izoflavonok, kalkonok) segíthet az agy egészségének megőrzésében. Egy egereken végzett kísérlet során édesgyökér kivonattal etették az állatokat hét napon keresztül. A teszt a rágcsálók tanulási képességeket vizsgálta, például hogy hogyan teljesítenek az egerek egy labirintusban.

Az eredmények szerint az egereknek mint a tanulási képessége, mind pedig a memóriája javult a kivonatnak köszönhetően. A teszt egy másik szakaszában a kutatók amnéziát kiváltó szereket adtak az egereknek, amelyet az édesgyökér a későbbiekben teljesen megszüntetett. A következő oldalon folytatom! 

Antidepresszáns

A fluoxetinhez és az imipraminhoz hasonlóan az édesgyökérről is bebizonyították, hogy hatékony a depresszió kezelésére. Egy 2006-ban publikált tanulmány beszámolt róla, hogy a tesztben használt, édesgyökérrel kezelt egerek fokozott mozgékonyságot mutattak azon tesztekre, amelyek az antidepresszáns készítményeket hivatottak értékelni. Az édesgyökér antidepresszáns hatását annak köszönheti, hogy serkenti a dopamin és a noradrenalin termelését, az agyban, amelyek jó közérzetet váltanak ki.

Természetesen enyhíti a hőhullámokat

A hőhullámok a menopauza leggyakoribb tünetei közé tartoznak és akár több éven keresztül is visszatérhetnek újra és újra. Habár a HRT kezelések igen hatékonyak a menopauza tüneteinek enyhítésére, egyszerre növelik a szívbetegségek, a mellrák, a stroke és a vérrögök kialakulásának veszélyét is. Az édesgyökeret már rég óta használják a menopauzás tünetek enyhítésére, mert az ösztrogénhoz hasonló hatással van a szervezetre. Egy 2014-es kutatásban 60 menopauzás, HRT-n illetve édesgyökeres kezelésen áteső nőt hasonlítottak össze. Mint kiderült, az igazi édesgyökér hasonló hatékonysággal képes enyhíteni a hőhullámokat, mint a hormonterápia. Mindkét módszer sikeresen csökkentette a hőhullámok számát és időtartamát, azonban míg az édesgyökér inkább azok megrövidítésében segített jobban, a HRT az intenzitásukat fogta vissza hatékonyabban.

Torokfájás és köhögés ellen

Az igazi édesgyökér az efféle légúti problémákra is megoldást kínál, és már időtlen idők óta használják is ilyen célokra. A glycyrrhetinic acid erőteljes gyulladásmegelőző hatással rendelkezik és segít gátolni az irritációt okozó COX enzim és prosztaglandin működését. Egy 2013-ban megjelent tanulmány szerint az édesgyökér valóban segít meggátolni és enyhíteni a légutak irritációját. Mivel a műtétek utáni torokfájás gyakori mellékhatás, a tesztben 236 beteg vett részt, akik a műtétjük előtt érzéstelenítést és intubálást kaptak. Azok a betegek, akik a műtét előtt vízben oldott édesgyökérrel gargalizáltak, lényegesen enyhébb torokfájásról és köhögésről számoltak be a beavatkozás után, ez a hatás pedig még órákkal később is fennállt.

Vírus- és mikrobaölő hatás

Az édesgyökérben található GA (glycyrrhetinic acid) rendkívül hatásos a vírusok, baktériumok és gombás fertőzések ellen folytatott küzdelemben. Több nehezen kezelhető betegség és állapot kezelésében is hatékonynak bizonyult:

SARS-vírus

A SARS-vírusnak még mindig nem ismerjük hatékony gyógymódját, és ellenanyagunk sincs rá. Azonban egy, a 2003-as SARS járvány tetőzésekor megjelent kutatás szerint a GA hatékony kezelőanyagnak bizonyult, ugyanis képes volt teljesen meggátolni a vírus sokszorozódását.

Helicobacter pylori

Ez a baktérium a gyomorban található meg és peptikus fekélyeket okozhat. A H. pylori egyre ellenállóbb az antibiotikumokkal szemben, azonban a GA segítségével hatékonyan kezelhető.

Gombás fertőzések

Az édesgyökeret számos gombafajtával állították szembe, és ezek közül mindegyik növekedését és terjedését sikeresen megfékezte. Különösen hatékony volt az orvosságoknak ellenálló fajtákkal szemben.

Ekcéma

Az igazi édesgyökér gyulladáscsökkentő hatása az olyan bőrbetegségek ellen is hatékony lehet, mint az ekcéma. Egy 2003-as kutatás atópiás dermatitiszben szenvedő résztvevők segítségével kutatta a GA gél hatását a betegséggel szemben. A bőrön két hétig rendszeresen alkalmazva a betegek jelentős javulást mutattak a pirosodás (60%), a duzzadások (83%) és a viszketegség (72%) terén.

Funkcionális dyspepsia

Akkor beszélünk funkcionális dyspepsiáról, amikor a gyomorrontás tünetei – gyomorégés, püffedés, émelygés, stb. – látszólag ok nélkül jelennek meg. Az édesgyökér gyomornyugtató és –gyógyító hatása miatt egy tanulmány során azt vizsgálták, hogy a növény kivonata milyen hatással lehet a funkcionális dyspepsiában szenvedőkre. A kivonat napi kétszeri adagolása 30 napig enyhítette a résztvevők gyomorfájását, püffedését, hányását, gyomorégését és egyéb hasonló jellegű panaszait mindenféle káros mellékhatás nélkül. 

Az igazi édesgyökér felhasználása

Az igazi édesgyökér és az abból kinyert GA többféle formában is fellelhető, azonban édességként fogyasztva nem igazán számíthatunk a pozitív hatásokra. Habár az igazi édesgyökér általánosságban biztonságosnak bizonyult, fogyasztása nem ajánlott várandós anyukák, magas vérnyomásban szenvedők, szívbetegek, cukorbetegek, vesebetegek és májbetegek számára, illetve azoknak, akik szervezete alacsony káliumszinttel rendelkezik. Nagy mennyiségben az édesgyökér mérgező is lehet, ezért fogyasztása előtt egyeztess háziorvosoddal és minden esetben tartsd be a termékhez mellékelt előírásokat.