Kedvelj és ajánlj minket a facebookon is

Breaking News

Mit gondolsz, eléggé rostdús az étrended?

Amikor azon gondolkozunk, hogy mit együnk, hogyan építsük az izomzatunkat vagy hogyan erősítsük egészségünket, a rostban gazdag étrend kialakítása nem tartozik az első gondolataink közé. Valószínűleg először arra gondolunk, hogyan tudnánk több proteint fogyasztani vagy csökkenteni a cukor és szénhidrát fogyasztásunkat. 
A napi ajánlott rostbevitel 25g, amit sajnos nagyon kevesen visznek be étkezéseik során. Ennek oka, hogy viszonylag kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és a gyorsételeket részesítjük előnyben. A rostszegény étkezés viszont súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Növelheti a szívbetegségek kialakulását, az elhízás esélyét vagy a végbél rák kialakulásának esélyét. 

Ha szeretnél egészségesen táplálkozni, akkor fontos oda figyelned a rostbevitelre is, amit nem muszáj csak zöldségből és gyümölcsből pótolnod, számos másik étel is van, amelyek rostban gazdagok. Ezeket mutatjuk most be. 

Mandula

A csonthéjas termések közül a mandula az egyik leggazdagabb a rostokban így fogyasztása rendkívül egészséges. 28g mandulában 3g rost található így kiegészítve különféle gyümölcsökkel ideális csemege lehet és a napi rostbevitelünk nagyrészét is fedezzük vele. 

Bab

A bab rendkívül gazdag a tápanyagokban így nem kérdés, hogy a rosttartalma is igen magas. A bab könnyen passzol mindenféle ételhez, így köretként bármikor alkalmazhatjuk. Szerencsére ára is igen alacsony és könnyen beszerezhető. 

Málna

A gyümölcsök szinte mindegyike rostban gazdag, azonban vannak köztük kiemelkedően magas rosttartalommal rendelkező gyümölcsök is. Ilyen például a málna, ami 8g rostot tartalmaz egy közepes tálnyi adagban. A málna rendkívül jól passzol különböző desszertekhez, így fogyaszthatjuk joghurttal, smoothieval vagy a reggeli müzlink mellé is ideális lehet. 

Lenmag

A lenmag népszerűsége nagyjából 10 évvel ezelőtt nőtt meg nagyon. Nem véletlenül, hisz ennek az apró magnak igen magas tápanyagtartalma van. Megtalálhatóak benne az omega-3 zsírsavak, protein és természetesen rostban is igen gazdag. Apró termetének köszönhetően könnyen adhatjuk hozzá ételeinkhez, de akár le is darálhatjuk így még könnyebben fogyasztható. 

Zabkorpa

A zabkása nagy népszerűségnek örvend, különösen a reggelik során, azonban a zabkorpa egy rostban gazdag alternatíva lehet, ha egy kis változatosságot szeretnénk. A zabkorpa krémesebb állagú és egy adaggal legalább 6-10g rostot vihetünk be a szervezetükbe. 

Lencse

A lencse rendkívül tápláló mivel proteinben és rostban nagyon gazdag. Népszerű főzelék formában elkészíteni, de akár egyéb fogásokat is kiegészíthetünk a lencsével, így biztosítva szervezetünk számára a megfelelő rostbevitelt. Egy pohárnyi lencse 15g rostot és 18g fehérjét tartalmaz. 

Articsóka

Az articsóka szintén egy remek rostban gazdag zöldségféle, amely fogyasztása csökkenti a szorulás kialakulásának esélyét és javítja az emésztési folyamatokat. Adagonként 8g rost és 5g fehérje található benne így tökéletes választás lehet, ha valami új köretet szeretnénk kipróbálni. 

Chiamag

A chiamag egy rendkívül sokoldalú táplálék, szinte bármihez hozzáadható, hogy növeljük az étkezések rosttartalmát. Omega-3 zsírsavakban is gazdag, ami a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében segít. Két evőkanál chiamag 8g rostot tartalmaz. 

Édesburgonya

Az alacsony szénhidráttartalmú diétát követők talán tartózkodnak ettől az ételtől, de az édesburgonya egy nagyon jó tápanyagforrás. Egy közepes méretű édesburgonya 4g rostot tartalmaz, illetve A és C-vitaminban továbbá káliumban is gazdag, ami az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges.

Avokádó 

Az avokádó leginkább a benne található egészséges zsírokról ismert, de a gyümölcs meglepően magas rosttartalommal is rendelkezik. Egy fél avokádó 5g rostot tartalmaz. A gyümölcs tökéletes párosítás lehet a salátánkhoz vagy a tojás mellé. Továbbá egy elvégzett kísérletben azok, akik avokádót ettek étkezéseik mellé, sokkal később éheztek meg, mint azok akik nem. 

Nincsenek megjegyzések