Valljuk be, sosem vagyunk elégedettek magunkkal. Nincs olyan nő és férfi is csak kevés, aki teljesen elégedett lenne a testével. Folyamatosan formáljuk, alakítgatjuk, küzdünk a plusz kilókkal. 
Vannak, akik a hagyományos szénhidrát-csökkentett táplálkozásra esküsznek és vannak, akik a rendszeres sportot  részesítik inkább előnyben. A mai rohanó világban egyre kevesebb időnk marad ezekre a tevékenységekre: napi 1-2 óra sport kevés embernek fér bele és a gyorsétteremben is hamarabb elkészül az ebéd, mint otthon a konyhában. 

Mostanra a szépségipar erre a problémára is megoldást nyújtott nekünk. Pár perces, fél órás kezelésekkel és egy kis odafigyeléssel elérhetjük ugyanazt az eredményt, amit eddig hosszú órák küzdelme hozott csak meg. Számos kozmetikában, alakformáló intézményben találkozhatunk már alakformáló gépekkel, melyek különböző technológiákkal segítenek nekünk a kívánt forma elérésében. Egy modern berendezés jellemzően több technológiát is tartalmaz, amelyek akár szimultán is alkalmazhatók felerősítve, fokozva egymás hatását. Cikkünkben bemutatjuk és ismertetjük néhány alakformáló gép működési elvét és előnyeit, hogy kellőképpen tájékozottan foghassunk neki egy alakformáló kezeléssorozatnak.

Tudnivalók a kúra előtt

Fontos tudnunk, hogy a megfelelő technológia kiválasztása nem a mi feladatunk, hanem a képzett alakformáló szakemberé! A testkezelő specialista egy konzultációs beszélgetés alapján, a testi jellemzőink ismeretében készít egy ránk szabott kezelési tervet, hiszen a testi eltérések miatt mindenkinél más és más működik. Mindenesetre nekünk sem árt tájékozódni arról, hogy milyen technológiák közül választ a szakértő, hiszen így már az első beszélgetés során felmérhetjük a tájékozottságát és eldönthetjük, hogy megbízunk-e az ő szakértelmében, rá merünk-e hagyatkozni egy ilyen fontos kérdésben, mint az alakunk.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az alakformáláshoz mi is kellünk: a sikerhez elengedhetetlen az odafigyelésünk, és hogy betartsuk a kezelő által elmondottakat. A legjobb szakember és a legmodernebb technológiák sem tudnak nekünk segíteni, ha nem működünk együtt vele! A következő oldalon folytatom!

Egy szakmailag korrekt módon felépített alakformáló kezelési sorozatot mindig megelőz egy elbeszélgetés, amely alapján a szakember összeállítja a kezelési tervet, kiválasztja a bőrtípusunk, kötőszövetünk, zsírszövetünk és az izomzatunk állapotának megfelelő, optimális eredményeket biztosító technológiákat, illetve táplálkozással, folyadék fogyasztással kapcsolatban is tesz javaslatot a kúra idejére.

A konzultációt követően indul a tényleges alakformáló kúra, amely során a gépi kezelések mellett párhuzamosan más eljárások - például aromaterápiás testfáslizás - alkalmazásával tovább növelhető az eredményesség. Érdemes rákérdezni a konzultáció során arra is, hogy gépi zsírbontó kezelések után alkalmaznak-e hullámmasszázst. Kevesen tudják, hogy a kezeléssel szabaddá vált, de ki nem ürült zsír részben akár vissza is épülhet. Ezt előzi meg a minőségi készülékkel végzett hullámmasszázs kezelés, amely a nyirokáramlás fokozásával segít kiüríteni a sejtek közötti térből a zsírt, akár 30-40%-kal javítva a zsírbontó kezelés hatékonyságát.

Kavitációs gépek

A kavitációs eljárást már régóta alkalmazzák a szépségiparban, mégis kevesen tudják, hogy hogyan is működik. A kavitációs ultrahanggal történő zsírbontás megközelíti a sebészeti eljárások hatásosságát, nélkülözve az olyan kellemetlen tényezőket, mint a gyógyulási idő és a sebhely. Hatalmas előnye a kavitációnak, hogy a hagyományos kemény diétákkal ellentétben, itt nincs szó izomvesztésről. Az eljárás kifejezetten a zsírszöveteket támadja meg anélkül, hogy a környező szöveteket megsértené. Elsősorban a nagy területek kezelésére alkalmas, mint a has, a fenék, vagy a combok.  

Mi is az a kavitáció?

A kavitáció egy olyan fizikai jelenség, az ultrahang energiája tömeges mennyiségben mikrobuborékot képez a sejtek közötti térben. Az ultrahang hullámok által keltett nyomásváltozások hatására a keletkezett mikrobuborékok szétroppannak, és a lökéshullámok egymást erősítő találkozásakor szétfeszítik a zsírsejteket. Ezt a hatást a 30-40kHz-es ultrahang hullámok váltják ki. Így a zsírsejtekből a sejtek közötti térbe kikerülő zsír a nyirokrendszer segítségével távozik a szervezetből, ezzel előidézve a fogyást. 

Rádiófrekvenciás gépek

A rádiófrekvenciás testkezelés igencsak sokrétű. Számos pozitív hatását tapasztalhatjuk, ha ezt a fajta alakformálási módszert választjuk. A méretcsökkenés mellett észrevehető, hogy a kezelés után csökken a narancsbőr, a striák vékonyabbak és a bőr is feszesebbé válhat. Az eljárás teljes mértékben fájdalom- és kockázatmentes, nem kell félnünk az esetleges mellékhatásoktól és a gyógyulási idővel sem kell számolnunk. 

Hogyan működik az eljárás?

A rádiófrekvencia kibocsátott elektromágneses hullámokból áll. Ez az eljárás segít abban, hogy a bőr mélyebb rétegeibe - a zsírsejtek szintjére - is hőt és energiát juttassunk a felhám megsértése nélkül. A megfelelő rétegbe eljuttatott hő felmelegíti a zsírsejteket - felgyorsítva ezzel a természetes anyagcserjüket, és a zsír a sejtfalakon keresztül a sejtek közötti térbe távozik, ahonnan természetes módon, a nyirokáramlás segítségével ürül ki.

Zsírfagyasztó gépek

A zsírfagyasztás, másnéven kriolipolízis vagy cryolipolysis egy igen népszerű eljárás az alakformáló technológiák között. A kezelést minden esetben egy konzultáció előzi meg, mely során felmérik a zsírréteg vastagságát. 

A zsírfagyasztás egyfajta zsírsejteket érő sokkterápia, amely a zsírsejtek szelektív megsemmisülését okozza a többi szövet épségének megőrzése mellett. Tanulmányok szerint a zsírsejtek összetételüktől függően -2 és +2 °C közötti hőmérséklet mellett megsemmisülnek, a felszíni zsír mennyisége ilyen módon akár 80%-kal is csökkenthető 15-90 nap alatt. Hatalmas előnye az eljárásnak, hogy a kezelés után a hatás még hónapokig tart, így a fogyás hosszantartó lehet. Mindennek azonban ára van: ez a fajta eljárás bizony fájdalommal jár. Kiemelten fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a zsírfagyasztást végző szakembert, hiszen a nem elég szakszerűen végzett kezelés súlyos fagyási sérüléseket okozhat. 

A megfelelő testkezelési technológia kiválasztására nincs általánosan jó válasz. Testalkattól, életmódtól függhet, hogy nekünk melyik lehet a legmegfelelőbb, melyikkel érhetjük el a kívánt eredményt, ezzel kapcsolatban érdemes szakembert kérdezni. 

A vágyott alak eléréséért ajánlatos tehát a megfelelő szakember kiválasztására fókuszálnunk, és olyan valaki mellett döntenünk, akivel tudunk együttműködni, megbízunk a tudásában és abban, hogy biztonságos, minőségi kezelőgépekkel dolgozik. 

Egy biztos: ha nem figyelünk oda az étkezésünkre és nem tartjuk be a szakember ajánlásait, akkor egyik alakformáló megoldás sem lesz kellőképpen hatásos. Az egészséges táplálkozás nem csak a testünkre van hatással, hanem az egészségünkre is.