Naponta egy bizonyos mennyiségű tápanyagra van szükségünk. A vitaminok és ásványi anyagok különösen fontos szerepet játszanak az emberi test szinte minden fontos biológiai folyamatában. Tekintve, hogy mennyi élelmiszert fogyaszt az átlagos amerikai, megdöbbentő lehet azt gondolni, hogy problémák merülhetnek fel a megfelelő tápanyagok megszerzésében. Sajnos számos olyan tápanyaghiány van, amely furcsán gyakori.
"A tápanyaghiányok a testi funkciókat és folyamatokat a legalapvetőbb celluláris szinten változtatják meg." - Tricia L. Psota.

Íme 7 tápanyag hiány, amely majdnem mindenkinek van, ám kevesen tudnak róla:

1. VASHIÁNY

A vas a vörösvérsejtek fő összetevője. A hemoglobinhoz kötődik és oxigént szállít az egész testben.

Kétféle étkezési fajtája van: hem vas és nem hem vas. A hem vas könnyen felszívódik és elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található. A hem vas magas koncentrációját a vörös húsban találjuk meg. A nem-hem vas gyakoribb, és mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben megtalálható. Nem szívódik fel olyan könnyen, mint a hem vas.

Vashiány becslések: az óvodás korú gyermekek 47%-a; a terhes nők 42%-a; a menstruációs nők 30%-a, és az emberek 25%-a világszerte.

A vashiány tünetei közé tartozik a kognitív funkciók károsodása, az immunrendszer működésének károsodása, a fáradtság és a gyengített immunrendszer.

2. VITAMINHIÁNY

A D-vitamin kritikus fontosságú a bőr és a csont egészségére, valamint az egész testben történő idegi átvitelre. A napfénynek való kitettség kiemelkedő fontosságú a természetes D-vitamin megszerzésében, mivel a vitamin a bőr által termelt koleszterinből jön létre.

D-vitaminhiány becslése: a sötét bőrű emberek 82%-a, az idősek 74%-a és az Egyesült Államokbeli felnőttek 42%-a.

A D-vitamin hiányának tünetei: fáradtság, izomfájdalom és gyengeség. A D-vitamin hiányának tünetei azonban bizonytalanok lehetnek.

3. B-12 VITAMINHIÁNY

A B-12 vitamin kritikus fontosságú a megfelelő agy- és idegműködéshez, valamint a DNS előállításához. A Harvard Egészségügyi Kiadványa szerint különösen a vegetáriánusokat és a vegánokat veszélyeztetheti a B-12 hiányának kialakulása, mivel a növények nem termelik ezt a vitamint.

A B-12 hiányának tünetei lehetnek: zsibbadás a lábakban, kezekben; szédülés, gyengeség, fáradtság; duzzadt, gyulladt nyelv; emlékezetvesztés, paranoia és hallucinációk.

A B-12 vitamin becslései: a vegetáriánusok 80-90%-a; Az idősebb felnőttek 20%-a, az amerikai felnőttek mintegy 30%-a.

4. KALCIUMHIÁNY

A kalcium, mint mindannyian tudjuk, döntő fontosságú a csontok egészségének és karbantartásának megőrzésében. De a kalcium elengedhetetlen az idegátvitelhez is; sőt, anélkül, az elsődleges szervek sem tudnának megfelelően működni.

Kalciumhiány becslések: a vegánok és vegetáriánusok 80-90%-a; Az idősek 20%-a és az USA-beli felnőttek 30-40%-a.

5. MAGNÉZIUMHIÁNY

A magnézium egy kritikus ásvány, amely csaknem minden testi funkciót érinti. A magnézium kulcsfontosságú az agyműködés, az idegjelzés, a csontszerkezet és az enzimatikus reakciók szempontjából.

Becslések szerint az Egyesült Államok lakosságának több, mint fele elfogyasztja a szükséges mennyiségű magnéziumot. A magnéziumhiány számos betegséghez kapcsolódik, beleértve a szívbetegséget, az oszteoporozist, a metabolikus szindrómát és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A magnéziumhiány tünetei közé tartozik az étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság és izomgyengeség.

6. FOLSAVHIÁNY

A folsav egy B-vitamin, amely természetes módon jelen van számos élelmiszerben. Bizonyos táplálékkiegészítőkben és dúsított ételekben folsav nevű folsavfajta szerepel. A folsav kulcsszerepet játszik a DNS és más genetikai anyagok előállításában, szükségünk van hozzá a sejtosztódáshoz és szintézishez is.

7. JÓDHIÁNY

A jód alapvető fontosságú ásványi anyag a normális pajzsmirigy működéséhez és a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. Ez létfontosságú az agy fejlődéséhez, a csontok egészségéhez és fenntartásához, az anyagcsere szabályozáshoz és a növekedéséhez.

A jódhiány az egyik leggyakoribb táplálkozási hiány a világon, ami a világ népességének 33 százalékát érinti. A jódhiány számos tünetet okozhat, beleértve a megnövekedett pulzusszámot, a megnagyobbodott pajzsmirigyet (strúma), a légzési nehézségeket és a légszomjat, valamint a súlygyarapodást.

A legjobb jódforrások közé tartoznak a kagylók, a hínár, a fehér hal, a tej és a tojás.