Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben, szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva a páciensnek.
Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa egy egyszerű vérvizsgálatról beszélt, mely segít felismerni, hogy zajlik-e testedben gyulladás, illetve, amellyel a szervezet kezelésre adott válasza is nyomon követhetővé válik.  

Mit árul el a CRP-szint?

Biztosan sokaknak feltűnt már a laborlelet eredményeit tanulmányozva a CRP megjelölés. A CRP jelentése C-reaktív protein, vagyis egy fehérjéről van szó, melynek értéke a szervezetben jelen lévő gyulladás - és más okok - esetén megemelkedik. A CRP ugyanis folyamatosan termelődik a májban, és az a feladata, hogy támogassa a nagy falósejtek munkáját a testidegen és károsodott sejtek bekebelezésében. Gyulladás esetén akár tízszeresére, akár százszorosára is emelkedhet a CRP-szint, és amilyen gyorsan zajlik ez a folyamat a gyulladás jelenlétekor, olyan gyorsan végbemegy akkor is, ha megszűnik a probléma. Ez a gyorsaság nagy előnye a CRP-szint nyomon követésének, hiszen gyorsabb és érzékenyebb reakciót lehet így elemezni, mint akkor, ha csak a fehérvérsejtszámból és a vérsüllyedésből következtetne az orvos a gyulladás jelenlétére vagy elmúltára.  

A laborleletet áttekintve tudni kell, hogy a CRP normál tartománya a nőknél kevesebb mint 4,6 mg/l, férfiaknál kevesebb mint 5,2 mg/l. Azzal is tisztában kell lenni, hogy az ettől való eltérést a különböző laborokban használt tesztek magyarázzák. Mindig az adott labor referenciaértékei az irányadók, a leleteken minden esetben feltüntetik az ott használt normál tartományt, és jelzik az attól való eltérést. 

Nemcsak gyulladás miatt emelkedhet

Az emelkedett CRP-értékből mindenféle gyulladásra lehet következtetni, akár külső tényezők okozták - például vírusok, baktériumok, gombák -, akár rendszerbetegségről - például reumatoid arthritis, gyulladásos bélbetegségek - van szó. Ugyanakkor, mivel más tényezők miatt - például tumor jelenléte miatt - is megemelkedhet a CRP-szint, bizonyos körülmények között további, kiegészítő vizsgálatokra is szükség van. Éppen ezért nagyon hasznos, ha már a laborvizsgálat előtt, de legkésőbb az eredmények birtokában a tünetektől függően bejelentkezel egy szakorvoshoz vagy akár egy teljes kivizsgálásra. 
A vizsgálat nagy érzékenységű formája - az úgynevezett high sensitive CRP vagy hs-CRP - főként a szívbetegségek kockázatát képes jelezni. Akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szerese a szívinfarktus kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknek a CRP-értéke a normál tartomány alsó határán van.

Az életmód és a szakorvosi kezelés

Ma már senki sem vitatja a megelőzés jelentőségét, mely elsősorban rendszeres orvosi kontrollt és a megfelelő életmód kialakítását jelenti. De mára az is bebizonyosodott, hogy a már kialakult betegségek kezelésében is döntő szerepe van - az orvosi kezelésen túl - az életmódnak. Erre épül a ma már egyre népszerűbb életmódorvoslás is. 

- Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a trigliceridszint mellett a CRP-szintet is. Nőknél és férfiaknák egyaránt igaz az, hogy minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanilyen kapcsolat figyelhető meg más értékekkel kapcsolatban is: mindenképpen érdemes 26 alá csökkenteni az úgynevezett BMI-t, normál értékre a haskörfogatot, mely önálló rizikófaktornak minősül. Ezen célok mellett igen hangsúlyos még a dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás elsajátítása, az omega-3 zsírsavak bevitele, illetve a visszafogott alkoholfogyasztás, melyek feltétlenül szükségesek a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. Emellett gyanús tünetek esetén nagyon hasznos lehet egy kardiológiai kivizsgálás, melynek a viziten, a szívultrahangon, a nyugalmi EKG-n, az arteriográfián túl nem véletlenül nagyon fontos eleme a nagylabor is.

Öt hétköznapi dolog, ami trombózist okozhat

Érdemes lenne mindenkinek tisztában lennie azzal, hogy akár halálos veszélyt is jelenthetnek.