Az emberiség történelmében az egyik legrégebben és leggyakrabban használt fém a réz. Eredetileg aes cyprium, vagyis ciprusi fém néven emlegették, amely azt jelenti: ciprusi fém, mivel fő lelőhelye Ciprus volt. A vöröses fényű, könnyen alakítható anyag kitűnően vezeti a hőt és az elektromos áramot, könnyen oxidálódik.
Az emberi szervezetben éppen ez jelenti egyik legfontosabb szerepét, ugyanis részt vesz a szervezetre ható káros oxidációs folyamatok semlegesítésében. Mégsem szokták az antioxidánsok között említeni, pedig legalább olyan kiváló munkát végez, mint az E-vitamin vagy a béta-karotin. Mivel az oxidációs folyamatoknak szerepük van a rákos folyamatok elindításában és egyes szív-érrendszeri betegségek kialakulásában – melyek a vezető halálokok élén állnak – érdemes a rézre kellő figyelmet fordítani.

Annál is inkább, mert a réz számos élettani folyamatban központi szerepet játszik. Elősegíti például a vörösvértestecskék és az oxigént a szövetekbe szállító vastartalmú hemoglobin képződését, valamint az ezek hiányának gyógyítására adagolt vas felszívódását. A réz a kalcium hasznosulásához is elengedhetetlen, így fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében és a csontok egészségének fenntartásában.

Tulajdonképpen a réznek köszönhetjük a kötőszövetek szilárdságát vagy rugalmasságát, illetve feszességét, attól függően, hogy a csontokról, az izmokról vagy a bőrről van szó. Immunrendszerünk szempontjából nem lényegtelen, hogy a réz jótékony vírus, baktérium, gombaölő. E különleges tulajdonsága abból adódik, hogy az alacsonyrendű szervezetekkel szemben már igen kis mennyiségben is mérgező hatású. Míg a gyakran súlyos ételmérgezéseket okozó E-coli baktérium a rozsdamentes acélfelületeken akár napokig is elélhet, a réz felületén mindössze néhány óra alatt elpusztul. Ez a hatás annál erőteljesebb, minél tisztább, illetve magasabb réztartalommal rendelkezik a felület. Érdemes lenne újra elővenni a rézkilincseket…

Láttuk, milyen fontos a réz jelenléte az élő szervezetben. Nem csodálkozhatunk hát, hogy hiányában vérszegénység, csontfejlődési és növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint, vérnyomásprobléma tapasztalható, hogy csak a leggyakoribb bajokat említsük. Nem szükséges súlyos rézhiány ahhoz, hogy kellemetlen egészségügyi zavarok jelentkezzenek, már kis mértékű hiánya is kellemetlen tüneteket idézhet elő, melyek eredetét gyakran nem is sejtjük. A réz például a központi idegrendszer működéséhez is szükséges nyomelem.

Táplálékaink közül a hüvelyesek, a gabonafélék és a máj tekinthetők a legjobb forrásainak. Felszívódása az élelmiszerekből azonban mindössze 35–70%-ra tehető, így – főleg az ipari társadalmakban – sokan nem jutnak elegendő rézhez, ami fedezné napi szükségletüket, mely felnőtt embereknél 2–2,5 mg körüli értékre tehető.