Itt a nyár, ezzel együtt itt a cseresznyeszezon is, azt viszont kevesen tudják, hogy még a cseresznye szárát is fel lehet használni! Nézzük, miért és hogyan készítsünk cseresznyeteát! 
A cseresznyét az elterjedt nézet szerint Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben. A törökországi Giresun városát az ókori görögök Choerades vagy Pharnacia, később Kerasous vagy Cerasus néven ismerték. A név később a Kerasunt (néha Kérasounde vagy Kerassunde) alakra módosult. Az angol cherry, a francia cerise, a spanyol cereza, a dél-olasz cerasa (sztenderd olaszban: ciliegia) mind az ókori görög κέρασος, „cseresznye” szóból ered, amit a Cerasusszal azonosítottak. Először a római időkben exportálták Európába a gyümölcsöt.

Nemesített cseresznyéből éves szinten 2007-ben az egész világon mintegy 2 millió tonnát termesztettek. Ennek mindegy 40%-át az USA, kb. 13%-át Európa állítja elő. Törökország a világ legnagyobb cseresznyetermelője, az USA a második. A cseresznyefa Olaszországtól Norvégiáig egyaránt jól termeszthető. Ennek ellenére az ökológiai adottságok apróbb eltérései döntően befolyásolhatják a termesztés sikerét.

Kiemelkedő a gyökérzet levegőigénye, amelyet azok a mélyrétegű, közép kötött vályogtalajok elégítenek ki, ahol a vízzáró réteg legalább 2 méteres mélységben helyezkedik el. A cseresznyefa az összes gyümölcsfaj közül legjobban szenved a talaj levegőtlenségétől. Nagyon alacsony humusztartalmú talajokra nem érdemes cseresznyét sem telepíteni. A cseresznyéből, ha megszárítjuk, tea is készíthető, ahogyan a szárakból is. Lássuk, hogyan készíthetjük el, és mi mindenre jó ez a finom tea!

A cseresznyetea elkészítése

Elkészítés: forraljunk egy edénybe vizet, majd töltsük azt egy csészébe, ezután helyezzünk bele két csipet szárított cseresznyeszárat, majd hagyjuk állni a főzetet pár percig. Szűrjük le, és ízesítsük kedvünk szerint, mehet bele a méz és a citrom is, nagyon finom lesz tőlük! Fontos megjegyezni, hogy a cseresznye teából nem szabad naponta 2 csészével többet meginni, mert az esetleges mellékhatások még nem ismertek. A terhes, szoptatós kismamák is nyugodtan elkortyolhatnak napi 1-2 csésze cseresznyeteát. Most pedig nézzük, milyen jótékony hatásai vannak ennek a finom főzetnek, a következő oldalon folytatom!  

1. Enyhíti az álmatlanságot

A cseresznyetea melatonint, azaz elalvást elősegítő hormont tartalmaz, így ha nem tudsz éjszakánként aludni, próbálj meginni egy csészényit ebből a teából. Emellett a cseresznye tea számos egészségvédő antioxidánst tartalmaz. Egy tanulmány szerint a cseresznyéből készült turmix is remekül enyhíti az alvásproblémákat.

2. Gyulladáscsökkentő hatása van

A cseresznyetea csökkenti a megemelkedett húgysavszintet, valamint a C-reaktív fehérjék számát. Egy kísérlet során az orvosok rájöttek arra, hogy a cseresznye teában lévő hatóanyagoknak köszönhetően, ha valaki naponta két csészével iszik meg, akkor 35 százalékkal is csökkenhet a vérrög kialakulásának esélye.

3. Védi a szívet, és fogyasztó hatása van

Mivel számos vitamint, ásványi anyagot, flavonoidot, antioxidánst tartalmaz, remekül óvja a szív egészségét, sőt mérsékli a rossz koleszterinszintet, és a fogyást is beindítja. A következő oldalon folytatom!

4. Serkenti az emésztést, megszünteti a székrekedést

Napi két csésze cseresznyetea remekül beindítja az emésztést, felgyorsítja az anyagcserét, az epeműködést, a bélműködést, így képes enyhíteni a kínzó székrekedésen.

5. Akár a ráktól is védelmet nyújthat

Mivel számtalan antioxidánst tartalmaz a cseresznyetea, ezért képes semlegesíteni az ártalmas, gyakran rákot okozó szabadgyököket. Erre egyre több klinikai bizonyítékot hoz nyilvánosságra az orvostudomány.

6. Késlelteti az öregedést

Az erős antioxidáns-tartalmának köszönhetően a cseresznyetea védi a bőrsejteket a károsodásoktól, így később és kisebb arányban alakulnak ki a ráncok.