Senki se szereti az elhúzódó náthát, amely olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint az orrfolyás vagy a köhögés. Szerencsére a nátha tünetei könnyen enyhíthetők akár házilag is. Ha nem múló köhögést tapasztalunk, próbáljuk ki az alábbi praktikákat és garantáltan érezhető lesz a jobbulás. 
Egy 2013-as felmérés szerint a nátha átlagosan 18 napig tart. Ez alatt az idő alatt sokan szenvednek a különböző tünetektől, amelyektől igen nehéz megszabadulni. Mivel a náthát nem baktérium hanem vírus okozza, így antibiotikumok szedése nem segít a tünetek elmulasztásában.

Bár a köhögés nem csupán a nátha velejárója lehet, okozhatja dohányzás vagy passzív dohányzás is, esetleg allergia. Okozza bármi is a köhögést, az alábbi praktikát segíthetnek enyhíteni a köhögést.

Gargalizálj sós vízzel

A sós vízzel való gargalizálást elsősorban a torokfájás elmulasztására alkalmazzák, mivel a magas sótartalom elöli a torokban található baktériumokat. Ez azonban köhögés során is hatásos lehet, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. 

Igyál sokat!

A megfelelő hidratáció segíti a torkodban lévő váladék feloldódását, ezáltal hamarabb megszűnik az ingerlő tényező amely a köhögés egyik kiváltó oka. Ha egy igen hatásos teát szeretnél csinálni, hogy elmulaszd a köhögésed, akkor próbáld ki a gyömbéres teát. A gyömbér antibakteriális fertőtlenítő hatású, aminek köszönhetően könnyen és gyorsan segíthet legyőzni a megfázást, és a vele járó köhögést. Reszeljünk egy kevés gyömbért a teába, majd hagyjuk ázni néhány percig, esetleg adjunk hozzá még egy kis mézt, és már kész is a gyógyító tea. 

Mentolos köhögéscsillapítók 

A különböző szopogató tabletták, amelyek a köhögést igyekeznek megszüntetni igen hatásosak lehetnek. Különösen a mentolt tartalmazók, ezek segíthetnek az orrdugulás enyhítésében is, ugyanis a mentol a légutakat is felszabadítja. Vigyázzunk, hogy ne szedjünk be egy nap túl sok ilyen tablettát, mert hashajtó hatásúak lehetnek.

Aludj dőlt pozícióban 

Ha nem vízszintesen a hátadon alszol, hanem párnákkal alátámasztod magad, azzal megakadályozod, hogy az orrodban levő váladék a torkodba csurogjon ezzel irritálva azt és köhögést eredményezzen. 

Használj párásítót

Gőzölés során fellazul a torkodban és a légutadban levő váladék, és könnyebben felszakadozik köhögés során, így hamar megszabadulhatsz tőle és az általa okozott irritációtól. Ha tudsz, tegyél mentol cseppeket a párásítóba, hogy jobban felszabadítsd légútjaid.

Egy nagy kanál méz

A méz bizonyítottan segít a köhögés csillapításában. Napi pár kanál méz olyan hatékonysággal bírhat, mint a különböző köhögéscsillapító gyógyszerek. Ha magában túl édesnek találod, nyugodtan rakhatod teába is. Még hatásosabb ha citrommal együtt alkalmazzuk, így a szervezetünk immunrendszerének szükséges C-vitamin bevitelünket is pótoljuk.

Húsleves

A jó öreg házi húslevest előszeretettel alkalmazzák különféle betegségek, illetve a másnaposság kezelésénél. A benne található amino savak, a fokhagyma és abban található antioxidánsok, és a különböző fűszerek segítenek a betegségből való gyors felépülésben. Szóval ha legközelebb megfázástól szenvedünk, látogassunk el a nagymamánkhoz, biztos örömmel csinál nekünk egy mennyei tyúkhús levest.