Középkorú nő fögja a fejét, háttérben egy gyümölcsös tál.
A rendszeresen migrénnel és fejfájással küzdő embereknek drasztikusan lecsökkenhet az életminősége. Szerencsére azonban mindkét problémára vannak természetes gyógymódok, amelyek jelentősen képesek lecsökkenteni a fájdalmat és a kellemetlenségeket. A feszültség okozta fejfájás jellemzően először homlokfájdalommal indul, majd kezd átterjedni a nyakra és a vállakra is. A fájdalomszint mindenkinél más és más lehet. Valaki csak enyhe panaszokról számol be, míg másoknak a mindennapi tevékenységek elvégzése is gondot okoz.

A migrén súlyosabb lehet, mint a fejfájás, és általában csak a fej egyik oldalára lokalizálódik. A fájdalom először csak tompa lüktetéssel kezdődik, majd ez intenzív, koncentrált fájdalommá erősödik. A migrénes fejfájás egyik jellemzője a fény- és a hangérzékenység, de az illető fényvillanásokat is láthat a szeme előtt, illetve az émelygés és a hidegrázás is a jellemző tünete ennek a betegségnek. A mozgás csak felerősítheti a tüneteket, ezért a betegek általában egy sötét, csendes helyre húzódnak, hogy a fájdalom elviselhetőbbé váljon.

Mi okozza a fejfájást? Általában ez összefüggésben áll a véredények tágulásával és összehúzódásával, ami lüktető és szinte elviselhetetlen fejfájást eredményez. A genetikai tényezők mellett az alkohol, a stressz, a fertőzések és a fáradtság is hozzájárulhat a probléma kialakulásához. A migrénben szenvedő betegek gyakran szednek fájdalomcsillapítókat, illetve olyan pirulákat, amelyek megakadályozzák a migrén felbukkanását. Sok embernek az étrendi változás és a rendszeres testmozgás segíthet a probléma megszüntetésében.

A legújabb kutatások összefüggést mutattak az alacsony D-vitamin-szint és a krónikus migrén kialakulása között. A migrénes betegek általában hiányt szenvednek olyan fontos vitaminokban, mint koenzim-Q10 és riboflavin.

A migrént kiváltó leggyakoribb táplálékok közé tartozik a hús, a tej, a tojás, a csokoládé, a citrusfélék, a búza, a kukorica, a dió, a paradicsom és a hagyma. Az alkoholos italok, a glutamát, a koffein, a nitritek és az aszpartám is okozhatnak migrénes fejfájást. Ezeknek az ételeknek és italoknak az elkerülése lehet, hogy meg is szünteti a migrénes fejfájásokat.

A migrén elleni küzdelemben nagy segítségére lehet a gyömbér, illetve a kalciumban, a magnéziumban és az összetett szénhidrátokban gazdag ételek. Ilyenek a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű termékek. Egyeseknél a kávéfogyasztás fokozza a szimptómákat, míg másoknál enyhíti a tüneteket.