Az alvajárás orvosi kezelése mindenképpen szükséges, ha azt valamilyen más orvosi probléma okozza.
Néhány esetben a gyógyszerek kontrollálhatják az alvajárást. Ugyanakkor van néhány lépés, amit a beteg szintén megtehet, hogy csökkentse az különböző alvászavarokat.

Tippek, hogy megelőzzük az alvajárást

Nincsen olyan módszer, mely 100%-osan megelőzi az éjszakai járkálást; ugyanakkor néhány dolog csökkentheti a kialakulás kockázatát.

Többek között az alábbiakat teheted

Biztosíts megfelelő körülményeket az alváshoz. Csökkentsd a stresszt. Meditálj vagy végezz relaxáló gyakorlatokat. Kerülj mindent, ami felizgathat (legyen szó vizuális vagy hallási hatásokról) lefekvés előtt.

Tippek, hogy megvédd magad alvajárás közben

Néhány jó tanács, hogy elkerüld a sérüléseket az éjjeli séta közben:
Tartsd az alvási körzetedet biztonságosan, veszélyes vagy éles tárgyaktól mentesen. Ha lehetséges, földszinten aludj. Zárd be az ajtókat és az ablakokat. Fedd el az üvegeket nehéz drapériával. Helyezz riasztót vagy csengőt a hálószobád ajtajára.

Más kezelési lehetőségek

A relaxációs technikák, a mentális ábrázolás és az előzetes ébresztés mind használt módszerek olyan betegek számára, akik régóta szenvednek alvajárástól. Az előzetes ébresztés abból áll, hogy a beteget körülbelül 15-20 perccel az alvajárási epizód előtt felébresztik, és ébren tartják addig, míg az általában lezajlik.

Milyen reményei lehetnek az alvajáróknak?

Bár mindenképpen kellemetlen és ijesztő, az alvajárás általában nem súlyos rendellenesség. Általában hatékonyan kezelhető.

Forrás: Napidoktor.hu