Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Új technikát alkotott rákos sejtek ellen egy indián kutató

Az új antitestek százszor hatékonyabbak az eddigieknél
Egy újonnan kialakított eljárásnak köszönhetően hatékony előrelépés született a daganatos megbetegedések kezelése terén – egy elismert indián kutató által létrehozott antitestek igen hatásosnak bizonyulnak.

Újabb, hatásosnak tűnő módszer született a daganatkezelésben.

Az újonnan kialakított antitestek 100-szor hatékonyabbak a rákos sejtek elpusztítása terén, mint a korábban klinikai kísérletek során már tesztelt elődeik.

A Virginiai Egyetem Egészségügyi Iskolásának kutatócsoportja az indián származású dr. Jogender Tushir Singh professzor vezetésével olyan, kettős antitesteket fejlesztett ki, melyek képesek megölni a petefészekrák sejteket, s valószínűleg egyéb daganatos betegségek esetében is hatékonyak.

A professzor szerint az immunterápiákkal, melyeket a petefészekrákra alkalmaznak, van egy nagy probléma: a rákos sejteket elpusztítani létrehozott immunsejtek nem tudnak behatolni a szilárd tumorpárnába, mely a daganatot körülveszi.

Emiatt fejlesztett ki a kutatócsoport olyan antitestet, mely „kétirányú nyíl”. Elmondásuk szerint míg az egyik a rákos sejt halálos receptorát célozza meg, elpusztítva azt a folyamat során, a másik a FOLR1 nevű receptorra irányul, mely a betegség rossz prognózisáért felelős.
Dr. Jogender elmondta: sok erőfeszítést tettek már a kutatók a rák immunterápiái terén, ám a szilárd tumorok esetében a sikerük korlátolt. S mint kiderült, a gondok egyike az volt, milyen a tumor mikrokörnyezete.

Ez a mikrokörnyezet nagymértékben hipoxiás, anergiás, ráadásul a petefészekrák esetében szokatlanul nagy receptorok formálnak védő határt a tumor sejtjei körül, ezért ha az immunsejtek elérik is őket, számos akadállyal szembesülnek az elpusztításuk során.

A kutatócsoport szerint az újonnan létrehozott antitestek 100-szor hatékonyabbak a rákos sejtek megölésében, mint amelyeket korábban már klinikai kísérletek keretében teszteltek. Megközelítésük az ún. toxicitási problémákat is kerüli, melyek az ezt megelőző antitest-terápiákat jellemezték.

A máj toxicitás például egyike volt az ezekkel összefüggő, legnagyobb gondoknak. Az antitesteket túl gyorsan vonják ki a vérből és olyan helyeken gyűlnek fel, ahol nem szükséges. Ám ha a tumorban megfelelő helyre jutnak az antitestek, távolmaradnak a májtól is – emelte ki dr. Jogender.

Forrás: napidoktor.hu

Nincsenek megjegyzések