A fogyás mindenki számára komoly kihívást jelent – kemény munka, kitartás és elszántság nélkül senki nem várhat eredményeket önmagától. Persze ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen feladatról lenne szó – rengeteg hatékony edzésterv létezik, amelyek között bárki találhat olyat, amit tökéletesen megfelel számára alkata és életmódja alapján.
Persze a motiváció sem elhanyagolandó tényező, és sokaknak gyakran ezt megtalálni az egyik legnehezebb feladat. Hogy ebben segítsünk, hoztunk néhány sikertörténetet olyan nőktől, akik nem csak sikeresen adtak le magukról több mint 20 kilót, de meg is tartották eredményeiket!

Találd meg a probléma gyökerét

A 61 éves Julia Holloman majdnem 75 kilótól búcsúzott el, és azóta sem találkozott velük. 12 évell ezelőtti fogyasztó műtétét követően elhatározta, hogy másokat is végigsegít a fogyás felé vezető útjukon. Tapasztalatait a blogján osztja meg olvasóival.            
                                                         
„Úgy vélem, hogy a sikeremben az számított a legtöbbet, hogy túltekintettem a fizikai okokon és felfedeztem, hogy valójában miért is tettem szert 72,6 kilónyi túlsúlyra. Az elhízásnak számos oka lehet az ételeken és rossz étkezési szokásokon kívül – hormonok, gyógyszerek, alvási apnoe, érzelmi és környezeti problémák. Hasonlóképpen, a fogyasztó műtét nem számít gyors megoldásnak.

Meg kell hozzá tanulni, hogy hogyan lehet újra egészséges az ember, hogyan tarthatja távol magától a plusz súlyt, és hogy hogyan vizsgálja meg saját életét több szempontból is. A belsőmön ugyan annyit kellett dolgoznom, mint a külsőmön. Az akarat és elhatározottság a testi, szellemi, érzelmi, spirituális, közösségi és kapcsolati változásokra ugyan olyan fontosak a fogyáshoz.” A következő oldalon további példákat mutatok nektek, érdemes lapozni egyet mindenkinek! 

Legyél te az első

A 34 éves Erika Nicole Kendall egyre több „gyere fitneszezni” pillanatot élt meg, amelyek szép lassan elfordították őt a gyorsételektől, és egykori 136 kilós önmagától. Korábbi súlyához képest 43 kilóval könnyebb és több száz fogyni vágyót inspirált már sikereivel webhelyén. „A fogyás felé vezető utam során a legfontosabb lépésem az volt, hogy megértettem, mit is jelent „motiváltnak” lenni. Nem fogom mindig ezt a letaglózó vágyat érezni valami olyasmi iránt, ami nem hoz pénzt számomra vagy nem segít megetetni a családom.

Valójában pont az olyan dolgok iránt érzem a legkevesebb motivációt, amelyek rám és csak rám vannak hatással. Olyannyira hozzászoktam már ahhoz, hogy áldozatokat hozok a családomért, hogy mindez elferdítette a motiváltságról alkotott képemet. Ha emlékeztetem magam, hogy én is éppen annyi törődést érdemlek, mind a gyermekeim, akkor ki tudom ábrándítani a gondolkodásomat arról, hogy mi szükséges számomra és mi nem. Én is olyan fontos vagyok, és annyi karbantartást igénylek, mint a szeretteim, ezért az egész nem igazán a „motiváltságról” szól, hanem sokkal inkább a dolgok elvégzéséről.”

Találj valakit, aki felelősségre von

Jeverna Michelle King több mint három évtizedet töltött a kényelmi ételek társaságában, valahányszor valami bántotta vagy kihívásokkal kellett szembenéznie. Az evés afféle menekülő szertartássá vált számára, amivel ugyan átmenetileg sikerült tompítania az érzelmeit, de egy idő után képtelen volt kiszállni az ördögi körforgásból. Egy egészségügyi tanácsadó és az általa összehozott közösség segítségével azonban egyre kedvezőbb eredményeket kezdett mutatni a mérleg. Michelle már 37 kilótól szabadult meg és saját tanácsadói céget működtet.

„Ha rátalálsz [egy egészségügyi tanácsadóra és egy közösségre], akik ítélkezéstől mentes biztatással látnak el és felelősségre vonnak, illetve ha sikerül heti szokásokat kialakítanod egészséged érdekében, akkor ez jelentheti a különbséget a siker és a kudarc között… Sokáig megpróbáltam lefogyni abban a hitben, hogy egyedül is menni fog, de mindig visszacsúsztam az egészségtelen gondolatok és az önpusztító viselkedés közé. A régi szokások minden érzelmesebb nap visszakúsztak a hátam mögé és eltérítettek a korábbi sikereimtől. Számtalan órát fordítottam az edzésekre, de a mérleg egyszerűen nem volt hajlandó megmozdulni. Azzal, hogy megváltoztattam a magamról alkotott gondolataimat, egy igazi lelki, szellemi és testi átváltozáson mentem keresztül.”

Tűrd végig a nehéz időszakokat

Az 56 éves Marnita Wiggins-Nichols majdnem 80 kilót adott le két év alatt az egészséges táplálkozásnak és a testmozgásnak köszönhetően. Fogyása óta vegetáriánus lett, és kizárólag csak friss gyümölcsöket, zöldségeket, és egyéb egészséges ételeket fogyaszt (ráadásul az étcsokoládéról sem kellett lemondania). Ami azonban talán a legfontosabb: nem hagyja, hogy a jobbra-balra forgó mérleg mutató lelombozza őt! Sikertörténete a Facebook oldalán követhető. 

„A tanácsom a fogyni vágyóknak? Legyen egy személyes terved. Ne legyen túl bonyolult. Lesznek jó és kevésbé jó időszakaid; nekem is voltak. A súlyom néha 4,5-6,8 kilót is kileng, de ilyenkor emlékeztetem magam, hogy én is csak ember vagyok. Bármilyen fegyelmezett is legyek, még mindig élvezem az ételeket. Sok visszaesést tapasztalok, ha pedig késztetést érzek arra, hogy túlegyem magam, mindig megpróbálok találni valamit, amivel elvonhatom a figyelmem róla. Ha mégis beadom a derekam, a következő nap újra sínen vagyok. A fogyás életstílus kell legyen, nem pedig étrend.”

Próbálj megerősödni, nem lefogyni

Kim Losee (36) 45 és fél kilótól szabadult meg és új célt talált magának személyi edzőként és fitnesz bloggerként. Állítása szerint sikeréhez három dologra volt szüksége: egy edzőre, aki végigsegítette az edzéseken, az egészséges étrendre és az izomépítésre. Blogján többet is elárul magáról. 

„Az edzőm nem hagyta, hogy feladjam. Segített megérteni a táplálkozást is, ami a sikerem második kulcsa volt. Megtanított rá, hogy hogy egyek anélkül, hogy szabotálnám a céljaimat és hogy hogyan szakadjak el a divatdiétáktól. A harmadik kulcs az erőedzés volt – ami segített az izmok felépítésében és serkentette az anyagcserémet is. E három elemnek köszönhetem végre abban a testben vagyok, amit szeretek. A térdproblémáim, hátproblémáim és még az asztmám is szinte mind eltűntek. Rengeteg energiát nyerek abból, hogy megfelelően táplálom a testemet. 45 kilótól szabadultam meg trükkök, divatdiéták és tabletták nélkül!”