A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az egészségünket szolgálja. Ezek a táplálékok ugyanis tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, márpedig a mondás is úgy tartja, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Ha valaki szeretne életerős lenni, akkor jól teszi, ha étrendjében rendszeresen szerepelnek ezek a táplálékok.
Idővel a megfelelő tápanyagok segíthetnek megakadályozni a daganatos megbetegedéseket, javítják a kognitív képességeinket, segítenek egészségesen tartani a szívünket és segítenek fenntartani az egészséges testsúlyt.

A dió például kulcsfontosságú szerepet tölthet be a koleszterinszint csökkentésében, a rák elleni küzdelemben és a csontvesztés megszüntetésében. A dióban található omega-3 zsírsav segít a csontvesztés megelőzésében, fehérjetartalma pedig elősegíti az izomnövekedést, amely közvetlenül befolyásolja a csontok egészségét.

A kurkumin a szeretett indiai ételben, a kurkumában található, amely nagy javulásokat hozhat a gyulladásos állapotok enyhítésében, megszüntetésében.

A kelkáposzta legalább negyvenféle flavonoidot tartalmaz, ezek a tápanyagok pedig segítséget tudnak nyújtani az emberi szervezetnek az oxidatív stresszel és a gyulladással szembeni küzdelemben. A kelkáposztának a koleszterinszintcsökkentő hatása is kiemelkedő.

A mazsolának vérnyomáscsökkentő hatása van egyes hozzáértők szerint. Egy kutatásba magas vérnyomásban szenvedő férfiakat és nőket vontak be, akik 12 héten át naponta három alkalommal mazsolát fogyasztottak. A vizsgálati idő elteltével mindenkinek jelentősen csökkent a szisztolés vérnyomása. A mazsolaszemek tanninokat, káliumot, fenolsavat, antioxidánsokat, rostot és polifenolokat tartalmaznak. Ezek mindegyike szerepet játszhat a vérnyomás csökkentésében.

A fokhagyma segíthet a kívánatos testtömeg fenntartásában. A kutatások szerint a fokhagyma gyulladáscsökkentő kénvegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenteni tudják a zsírsejtek számát és mennyiségét. A fokhagyma rendszeres fogyasztása segíthet az ízületi gyulladásban szenvedőknek.

A spenót levelében többek között olyan tápanyagok is megtalálhatók, amelyek védelmet nyújtanak az emésztőrendszer számára a gyulladásokkal és a károsodásokkal szemben.

Az antioxidáns előnyeiről jól ismert áfonya nagyon hasznos a fiataloknak is, de az idősebb személyek számára különösen, hiszen kutatások igazolják, hogy már napi két pohár áfonya jelentősen hozzájárul a kognitív képességek fejlődéséhez, ugyanis javítja a memóriát, a szellemi képességeket és megakadályozza a kognitív hanyatlásokat. Az áfonyáról kimutatták, hogy csökkenteni képes azoknál az elhízott nőknél és férfiaknál a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának a kockázatát, akik metabolikus szindrómában szenvednek.