Szombaton továbbra is elkerülnek bennünket az időjárási frontok. Elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki, zivatarok idején légzési nehézségek, asztmás panaszok jelentkezhetnek!
Szombaton folytatódik a frontmentes időjárás. Alapvetően kedvezően alakul az élettani a helyzet, de a hűvös reggeleken egyre inkább nő a megfázásveszély, illetve kopásos ízületi panaszok jelentkezhetnek. A reggeli órákban ajánlott melegebben öltözni. A napközbeni erőteljes melegedés vérnyomás-ingadozást, fejfájást, migrénes panaszokat okozhat. Tünetei megelőzésére és enyhítésére fogyasszon el egy csésze zöld teát, amely élénkítő hatása miatt a fáradékonyság leküzdésében is segítségére lehet. 

Fontos, hogy fokozza a napi folyadékbevitelt, hiszen ezzel nem csak fejfájást enyhítheti, hanem a délutáni nyári melegben kiszáradást is elkerülheti. Folyadék gyanánt fogyasszon szénsavmentes ásványvizet, hűtött gyümölcsitalokat. Kerülje a kávét és az alkoholt, valamint a magas cukortartamú üdítőket. Az étkezésre is fontos odafigyelni, a nehéz ételek gyomorfájdalmakat okozhatnak: kerülje a puffasztó és zsíros ételeket, helyezze előtérbe a gyümölcsöket és a húsételeket.

A napsütés mellett elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok, amelyek párás, fülledt időt eredményeznek. Az idősek és az asztmás megbetegedéssel küzdők zivatarok idején maradjanak zárt térbe és lehetőség szerint pihenjenek le.

Az őszi időszakban fontos az immunrendszer megerősítése: rendszeresen szedje a C-vitamint, emellett az étkezés során is ügyeljen arra, hogy megfelelő mennyiség jusson a szervezetbe. Naponta legalább háromszor egyen friss gyümölcsöt, zöldséget. Most a hazai almának, körtének van a szezonja, ha minden nap eszik egy almát, akkor tartósan is megerősítheti szervezetét.

A parlagfű pollenkoncentrációja még mindig magas. Az allergiások kerüljék a réteket és a parkokat, valamint mellőzzék a tejtermékek fogyasztását. Az allergiás tünetek enyhítését elősegítheti, ha hazaérkezéskor kezet mos és vagy a kora reggeli vagy az esti órákban szellőztet.

A közlekedésben záporokra, zivatarokra számítson! A zivatarokat intenzív csapadék kísérheti, amelynek hatására rövid idő alatt jelentősen lecsökkenhet a látástáv és a nedves útburkolatokon megnő a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

Forrás: Napidoktor.hu